Pastele sunt un ingredient indispensabil şi versatil în ceea ce priveşte arsenalul pe care îl avem în bucătărie. Folosite la ore diferite şi pentru a potoli foamea unor oaspeţi diferiţi, pastele sunt cele pe care te poţi baza atât în timpul săptămânii, cât şi în weekend, când organizezi mese festive.

Dar în ciuda faptului că par atât de simplu de preparat, pastele perfecte continuă să le scape printre degete multora dintre noi. Iată care sunt cele mai frecvente greşeli pe care şi tu le faci atunci când găteşti paste acasă şi pe care ar trebui să le ştii:

  1. Fiertul

Regulile fundamentale ale pastelor bine fierte încep cu câteva lucruri de bază: oala trebuie să aibă mărimea potrivită şi trebuie să ai o cantitate suficientă de apă în care să le fierbi. Dacă vei folosi o oală sau o cratiţă orea mică sau nu ai pus la fiert suficientă apă, acest lucru va face ca pastele să se lipească între ele şi să se fiarbă în mod inegal.

Nu contează cât de bun este sosul tău de paste, dacă baza mâncării va fi compromisă încă de la început. Pentru 500 de grame de paste, va trebui să foloseşti o oală în care au loc cel puţin 5 litri de apă şi să o umpli pe trei sferturi.

  1. Sarea

Ştii şi tu cât de important este să sărezi apa în care fierbi pastele tale preferate. În definitiv, aceasta este singura şansă de a condimenta pastele când sunt doar ele în ecuaţie. Dacă nu le pui sare acum, întregul preparat va avea un gust fad, ca şi când nu ar fi fost bine asezonat.

Se spune că apa în care le fierbi ar trebui să aibă gust ca apa de mare înainte să adaugi pastele. Aceasta este o regulă de măsurare cam generală, dar, de regulă, ai nevoie de aproximativ 2 linguri de sare la 500 de grame de paste pentru a obţine un fel de mâncare bine asezonat.

  1. Amestecatul

Este uşor să fii distras şi să uiţi să amesteci pastele o dată ce le-ai pus în oala cu apă. Dar de la amestecatul rapid al spaghetelor, după ce le-ai pus în apă, şi până la final este cale lungă, mai ales dacă vrei să nu se lipească de fundul vasului şi să nu se lipească între ele. E bine să revii asupra lor şi să amesteci în oală periodic, pe parcursul fierberii, ca să te asiguri că nu se vor lipi.

Paste cu mazăre şi sos pesto

  1. Testarea

De prea multe ori ne bazăm pe indicaţiile de pe pachet, care ne spun când un anumit ingredient este gata fiert. De fapt, ar trebui să avem încredere în instinctele noastre, înainte de toate. Prima regulă de apărare, ca să nu ai paste fierte în exces, este să le verifici cu câteva minute înainte de timpul indicat pe pachet. Dacă planul tău este să fierbi spaghetele în sos după ce le strecori, cel mai bine este să le scoţi aşa cum sunt, al dente, deoarece ele vor continua să se fiarbă în sosul preparat.

Paste Arrabbiata, reţeta clasică italiană

  1. Strecuratul

Unul dintre cele mai importante trucuri pentru a obţine paste delicioase apare chiar la final: e bine să păstrezi o cantitate mică de apă în care ai fiert spaghetele. Apa cu amidon în care au fiert îşi va face treaba când vine vorba de îngroşarea şi legarea sosului cu care vei servi pastele. Aşa că înainte de a arunca apa, păstrează puţină într-un bol, pentru mai târziu. Apoi toarnă un pic de apă, câte o lingură de-odată, în sosul tău, pentru a obţine o consistenţă mai bună.

Salată italiană cu ton şi paste

Loading...