Inspirată din bucătăria macedoneană, această reţetă de chec cu mere şi sos de vişinată este desertul perfect pentru acest început de săptămână. Ai nevoie însă de ceva timp pentru coacerea lui, dar efortulmerită iar rezultatul va fi deosebit.

Chec cu mere şi sos de vişinată- Ingrediente

500 g mere
zeama de la o lămâie
6 linguri zahăr
12 felii de pâine
6 ouă
500 g smântână
200 ml lapte
4-5 frunze de mentă

Pentru sos
6 linguri vişinată
250 ml lapte
2 linguriţe scorţişoară
2 linguri zahăr
1 linguriţă amidon de porumb

Pentru decor
100 g frişcă
câteva frunze de mentă

Chec cu mere şi sos de vişinată - Preparare

Cureţi merele, le tai sferturi şi le scoţi seminţele. Le pui într-un vas emailat, le stropeşti cu zeama de lămâie, adaugi două linguri de zahăr şi le căleşti puţin, să se înmoaie, apoi le pui într-o strecurătoare şi le laşi la răcit. Cureţi feliile de pâine de coajă şi tapetezi cu ele fundul şi pereţii unei forme de chec mai mari, în care ai pus hârtie de copt. Baţi ouăle cu smântâna, laptele şi restul de zahăr. Mărunţeşti frunzele de mentă, le amesteci cu merele şi încorporezi totul în crema de smântână. Torni compoziţia peste pâine şi coci în cuptorul încins, la foc potrivit, circa o oră. Pentru sos, fierbi laptele cu două linguri de vişinată, scorţişoara şi zahărul. Amesteci amidonul cu restul de vişinată şi torni în lapte, laşi să dea în clocot, apoi dai să se răcească. Laşi checul cu mere şi sos de vişinată să se răcească, apoi răstorni forma, scoţi hârtia de copt şi decorezi cu frişcă şi frunze de mentă.

Loading...