Chifteluţele sunt oricând binevenite la o masă cu prietenii. Te scot din încurcătură, sunt gustoase şi săţioase. Şi dacă le mai prepari şi un sos special ţi-ai câştigat invitaţii de la masă.

Ingrediente

500 g carne de vită sau în amestec cu porc, tocată
4 cepe, tocate
3 linguri ulei de măsline
1 ou
25 g pesmet
un sfert cană brânză Gruyere răzuită (sau Emmentaler)
2 linguriţe sare de mare
1 linguriţă piper

Pentru sos

1 cană maioneză
2 căţei usturoi
2 tulpini de rozmarin
1 lingură zeamă de lămâie

Mod de preparare

Pentru a carameliza ceapa, încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie mare la flacără mică. Adaugă ceapa şi 1 linguriţă de sare şi lasă pe foc amestecând mereu, până când ceapa se înmoaie şi devine auriu-arămie. Cam 40 de minute.

Amestecă într-un vas brânza Gruyere, oul, ceapa caramelizată, 1 linguriţă de sare şi una de piper. Adaugă carnea tocată şi pesmetul şi amestecă cu grijă. Când s-a mai răcit, cu mâinile formezi chifteluţele rotunde- Îţi vor ieşi probabil vreo 20 de bucăţi.

Încinge restul de ulei într-o altă tigaie, la flacără medie. Pune chifteluţele şi găteşte-le pe toate părţile până capătă o culoare arămie frumoasă.

Pentru sosul de usturoi şi rozmarin, pisează usturoiul împreună cu sarea până obţii un fel de pastă. Ţinând tulpinile de rozmarin de capăt, culege „acele“ de pe ele şi toacă-le. Amestecă maioneza, usturoiul, rozmarinul şi zeama de lămâie în blender. Asezonează cu sare şi piper. (Acest sos poate fi preparat chiar şi cu o zi înainte. Acoperi cu o folie de plastic şi bagi la frigider).

sursa: theironyou.com

Loading...