Un preparat generos, de iarnă, care va aduna toată familia în jurul mesei, într-un weekend friguros. Inspirată din bucătăria germană, această mâncare are nevoie de timp dar satisfacţia va fi pe măsură.

 

Ingrediente

4 pulpe de gâscă sau raţă

500 ml bere

1 crenguţă rozmarin

3 cepe albe

1 morcov

1 ţelină

1 varză roşie (1 kg)

2 linguri untură de raţă

150 ml vin roşu, sec

8-10 boabe piper negru

3-4 boabe ienibahar

1 foaie dafin

Pentru găluşte:

1 kg cartofi

2 ouă 

2-3 linguri făină

sare

piper

 

Condimentezi pulpele cu sare şi piper după gust, torni berea, acoperi cu folie de plastic şi laşi peste noapte la marinat în frigider. Într-un vas termorezistent, pui carnea şi marinata, rozmarinul, adaugi 2 cepe, morcovul şi ţelina tăiate felii. Dai vasul la cuptorul preîncălzit la 170 °C, aproxomativ 2 ore, stropind din când în când friptura cu lichidul din tavă. Stingi focul şi laşi vasul în cuptor.

Topeşti untura şi căleşti restul de ceapă tocată până s-a înmuiat, adaugi varza tăiată fideluţă şi sotezi la foc mediu încă 10 minute. Torni vinul, pui boabele de piper şi ienibahar, foaia de dafin şi presari sare, după gust. Dacă e nevoie, completezi cu puţină apă. Laşi să fiarbă la foc mic, 30-40 de minute, până ce varza s-a gătit.

Între timp, speli şi fierbi cartofii, îi descojeşti, îi pasezi, apoi combini piureul obţinut cu făina, ouăle şi un praf de sare. Formezi cu mâinile umede găluşte şi le fierbi în apă clocotită, până se ridică la suprafaţă. Serveşti preparatul şi garnitura calde şi le decorezi cu verdeaţa preferată.

FOTO Shutterstock