Gutuile sunt vedetele tomnei, iar o plăcintă dulce-acrişoară este perfectă la desert. 

Pentru 3 plăcinte

Timp de preparare: 2h 30´

Dificultate: medie

Ai nevoie de

Pentru aluat

650 g făină

120 g zahăr

3 ouă

270 m lapte

50 g unt

7 g drojdie uscată

1 praf de sare

Pentru umplutură

2 kg gutui

300 g zahăr

3 linguriţe scorţişoară

Pentru uns

1 gălbenuş

3 linguri lapte

Pentru servit

150 g zahăr pudră

Mod de preparare

Pentru aluat, baţi ouăle cu zahărul. Într-un bol pui făina, drojdia şi sarea. Adaugi ouăle bătute, untul topit şi laptele cald. Frămânţi aluatul, apoi îl acoperi cu un prosop şi-l laşi la loc cald o oră, până îşi dublează volumul, apoi pui aluatul pe masa presărată cu făină. Îl frămânţi din nou şi-l împarţi în trei părţi egale. Laşi bucăţile de aluat acoperite cu un prosop încă 40 de minute.

Între timp cureţi gutuile de seminţe, le tai cubuleţe, le amesteci cu zaharul şi le pui într-o tigaie, pe foc. Laşi compoziţia să fiarbă, la foc mediu, până scade toată zeama, apoi presari scorţişoara.

Întinzi pe rând cele trei bucăţi de aluat. Le umpli cu compoziţia de gutui şi rulezi fiecare foaie. Pui rulourile într-o tavăîn care ai întins hârtie de copt. Ungi rulourile cu gălbenuşul bătut cu lapte. Coci plăcintele, la 180 °C, 40 de minute, până se rumenesc frumos. După ce s-au răcit, le decorezi cu zahăr pudră.

Loading...
Evaluează articolul