Dieta potrivită dacă eşti în convalescenţă

cos cu mere jpeg

Refacerea după boală sau după o operaţie poate fi mai uşoară dacă adopţi o alimentaţie bogată în vitamine şi în minerale.

Dieta pe care trebuie să o urmezi diferă în funcţie de boala sau de intervenţia chirurgicală la care ai fost supus. Un lucru este însă sigur: organismul este mai slăbit, de aceea este nevoie de un aport crescut de nutrimenţi, care să îl refacă şi să-i asigure funcţionarea normală.

Carnea asigură aportul de fier

În convalescenţă, într-o primă etapă sunt necesare alimentele uşor de digerat, precum supele de zarzavat şi pilaful. Treptat, trebuie incluse în meniu şi peştele, ouăle (fierte) şi produsele lactate (lapte, iaurt, brânză proaspătă de vaci), care permit muşchilor să se refacă, mai ales după o perioadă mai scurtă sau mai lungă de repaus. Carnea roşie slabă, de preferat fiartă, este sursă de fier, necesar în combaterea anemiei, mai ales dacă ai făcut operaţie, în timpul căreia ai pierdut sânge.

Fructele previn infecţiile

Legumele şi fructele crude nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor aflate în convalescenţă. Sunt de preferat fructele bogate în vitamina C (kiwi, citrice), pentru că această vitamină apără organismul de infecţii şi favorizează cicatrizarea. De asemenea, fructele şi legumele conţin fibre, necesare pentru normalizarea tranzitului intestinal.

Află ce alte alimente nu trebuie să-ţi lipsească din dietă pe clicksanatate.ro.

Află ce alte alimente nu trebuie să-ţi lipsească din dietă pe clicksanatate.ro.