Oul conţine toate vitaminele esenţiale. Cât înseamnă o porţie din fiecare grupă de alimente şi cât ar trebui să mâncăm când suntem la dietă

oua ochiuri jpeg

Beneficiile pentru sănătate ale fiecărei grupe de alimente sunt incontestabile. Cerealele integrale furnizează organismului printre altele, energie şi fibre, în timp ce legumele şi zarzavaturile sunt bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi.

O alimentaţie echilibrată trebuie să includă toate grupele de alimente, atrag atenţia medicii nutriţionişti. Aceasta pentru că fiecare în parte asigură necesarul de nutrienţi  de care avem nevoie pentru a fi sănătoşi.

Dacă ne propunem să slăbim, baza dietei este alimentaţia cu puţine calorii – hipocalorică. În acest caz, ar trebui să mâncăm, în fiecare zi,  4-6 porţii de pâine, cereale, orez sau paste, 3-5 porţii de legume, 2 porţii de fructe, 2 porţii de brânzeturi, iaurt, lactate, 1-2 porţii pe zi de carne, peşte, ouă, leguminoase sau nuci şi doar o porţie de grăsimi, dulciuri sau ulei. Sarea nu ar trebui să depăşească 5 grame, adică o linguriţă pe zi, iar lichidele, 2 litri.

O felie de pâine integrală = o porţie

Ce înseamnă o porţie din fiecare grupă de alimente şi ce elemente nutritive ne asigură fiecare găsim în „Abecedarul de obezitate“ coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Astfel, o porţie de cereale integrale înseamnă o felie de pâine – 30 de grame – o cană de cereale uscate, o jumătate de cană de orez, paste – 30 de grame – o jumătate de cană de fulgi de ovăz sau 2 biscuiţi. Această grupă de alimente ne asigură energie, fibre, fier, zinc şi vitaminele B, iar beneficiile pentru sănătate includ un risc mai mic de a face boli cronice cardiovasculare.

Afla mai multe pe adevarul.ro

Afla mai multe pe adevarul.ro