Trucuri de hidratare, să faci faţă caniculei

Apa cu lamaie jpeg

Urmează două zile toride în întreaga ţară, după cum avertizează Administraţia Naţională de Meteorologie. Vor fi temperaturi de 35-37 de grade, chiar şi 38, în unele regiuni. Dacă pe lângă moleşeală, ai ameţeli şi dureri de cap însemnă că ai nevoie de mai multe lichide.

Hidratarea este importantă pe timp de caniculă, apa fiind necesară pentru menţinerea în formă a corpului, pentru reglarea temperaturii. În plus, asigură mobilitatea şi transportul de elemente nutritive în organism. Un singur pahar cu apă, la fiecare 15-20 de minute, este excelent pentru a preveni deshidratarea. Atenţie, însă, nu trebuie aşteptat până la apariţia senzaţiei de sete.

Câtă apă e bine să bei

Pentru adulţi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii recomandă un aport de 1 ml de apă pentru o kcal, iar pentru copii 1,5 ml pentru o kcal, ceea ce corespunde cu 35ml/kg corp la vârsta adultă şi cu 50-60 ml/kgcorp la copii. Pe caniculă, se poate ajunge la un necesar de 2-2,5 litri/zi la adulţi. Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să acorde şi ele o importanţă mare hidratării, având nevoie zilnic de 600-400 ml de apă mai mult decât în mod obişnuit. Aceleaşi recomandări se fac în pentru persoanele bolnave, aflate în perioadă de convalescenţă sau pentru sportive.

Necesarul zilnic de lichide poate să provină din:

- apă sau ceaiuri – circa 1500 ml

- alimente (fructe, legume, lactate) – aproximativ 700-1000 ml

- procesele de oxidare din interiorul corpului la finalul cărora se eliberează apa metabolic – 300 ml/zi

continuarea pe clicksanatate.ro

continuarea pe clicksanatate.ro