Pizza turcească: lahmacun

2 shutterstock 1134670259 jpg jpeg

Există oameni care trăiesc pe principiul "Mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm", dar in orice societate sunt şi acei gurmanzi care îşi organizează viaţa în jurul mâncării sau mai bine spus a meselor.

Ingrediente 

Pentru aluat 635 g făină 350 ml apă călduţă 50 ml ulei de măsline 1 linguriţă sare 1 linguriţă zahăr 15 g drojdie uscată

500 g carne tocată (vită, oaie sau amestec de vită şi oaie)

1 ardei gras roşu

1/2 ardei gras verde

2 roşii curăţate de coajă

1 ceapă mare

1 lingură pastă de ardei (se poate înlocui şi cu pastă de roşii)

2 linguriţe boia dulce sau iute, după gust

1 linguriţă chimion măcinat

1 linguriţă piper negru măcinat

2 linguriţe sare

1 legatură de pătrunjel.

pătrunjel proaspăt

lămâie

salată de ceapă cu sumac (taie o ceapă mare în "peştişori", mai întâi pe lung şi apoi transversal, amesteci într-un bol cu o linguriţă de sare de mare, după 5 minute scurgi şi condimentezi cu 2 linguriţe de sumac şi 1 jumătate legătură de patrunjel mărunţit).

Amesteci toate ingredientele într-un bol, dizolvi drojdia în prealabil, în puţină apă din cea măsurată şi frămânţi circa 5 minute (manual sau cu robotul de bucătărie). Acoperi cu un şervet umed sau cu folie alimentară şi laşi la dospit 2 ore, timp în care prepari mixul de carne.

Taie în bucăţi ceapa şi ardeii apoi mărunţeşte în blender împreună cu pătrunjelul până obţii o pastă măruntă, în care mai distingi încă bucăţile de legume.

Încorporezi legumele cu carnea tocată şi cu restul de condimente, frămânţi bine până se omogenizează complet, apoi acoperi şi laşi compoziţia la frigider circa 1 oră, şi o scoţi cu 20 de minute înainte de-a o folosi.

Încingi cuptorul, foloseşti tăvile pentru coacere, tapetate cu hârtie de copt.

Răstorni aluatul pe un blat înfăinat şi porţioneazi în bile de dimensiuni egale, puţin mai mari ca o minge de ping pong, apoi acoperi bilele cu un şervet ca să nu se usuce.

Formezi blatul de lahmacun, întinzi bilele, cât poţi de subţire,  cu un făcăleţ, până când ajung de aproximativ 2 - 3 mm grosime (în formă rotundă sau ovală) şi aşezi pe tava de copt (câte una sau chiar două). Pe fiecare foaie de aluat întinzi uniform mixul de carne în strat subţire şi bagi la cuptor încins. După ce scoţi tava din cuptor, laşi 1 minut la răcit, apoi îndoaie-le la mijloc, pune una peste alta şi le acoperi, ca să se păstreze calde până le termini pe toate.

Serveşti cald cu lămâie, pătrunjel deasupra, salată de ceapă cu sumac şi un ceai negru sau un ayran.

Îl prepari în aproximativ 2 ore.

FOTO Shutterstock