Ruladă de ficat a la Horia Vârlan

rulada ficat jpeg

Continuăm seria reţetelor din cartea „Bucatele noastre. Preparate mai mult sau mai puţin româneşti“, scrisă de Horia Vîrlan. Simpaticul bucătar a făcut reţeta în delicioasa emisiune de la Prima TV, „Click! Poftă bună!“, cu care te întâlneşti în fiecare sâmbătă de la ora 11.20. Încearcă şi tu preparatul lui Horia, iar rezultatul te va uimi. Ingrediente

400 g aluat fraged

2 linguri unt

3 linguri ulei de floarea-soarelui

1 bucată ficat de viţel de aproximativ 300 g

1 pahar orez cu bobul rotund

50 g caşcaval

1 ceapă

1 morcov curăţat

½ ţelină medie

3 ½ pahare supă de pasăre, preparată cu concentrat tip cub

¼ linguriţă cimbru tocat

1 linguriţă sare

1 linguriţă piper negru măcinat

1 cană sos de roşii

Mod de preparare

Speli ficatul şi îl tai bucăţele, apoi razi caşcavalul într-un bol. Încingi, într-o tigaie, o lingură de unt şi una de ulei şi rumeneşti ficatul, la foc iute. Îl scoţi într-o farfurie şi îl condimentezi. Speli orezul în 2-3 ape. Dai prin răzătoarea cu ochiuri mari zarzavatul. Încingi restul de ulei într-o crăticioară şi căleşti zarzavatul. Adaugi orezul şi, când începe să se umfle, torni supa caldă, acoperi şi mai laşi la fiert 20 de minute, la foc mediu.

Între timp, dai ficatul prin maşina de tocat cu sita mare. Întinzi aluatul într-o foaie dreptunghiulară cu grosimea de 0,4-0,5 cm. Încingi bine cuptorul, la 170 oC. Ungi o tăviţă de cuptor cu restul de unt. Amesteci orezul răcit uşor cu ficatul tocat şi cu cimbrul şi întinzi umplutura pe toată foaia, lăsând o margine liberă de 2 cm de jur împrejur. Rulezi şi aşezi aluatul în tăviţă, apoi dai la cuptor aproximativ 20-25 de minute. Cu 6-7 minute înainte de final, presari caşcavalul şi laşi la gratinat. Serveşti rulada feliată cu sos cald de

roşii.

foto: David Munteanu