Pui cu sos cremos de mărar şi praz (fără gluten)

pui cu sos cremos de marar si praz jpeg

Această reţetă a fost inspirată dintr-un fel de mâncare turcesc, în care peştele întreg este gătit pe un pat de cartofi şi mărar. Am adaptat şi schimbat şi am obţint această reţetă.

Ingrediente

2 linguri unt, la temperatura camerei 2 linguri mărar proaspăt, tocat sare piper 1 pui întreg 1 lămâie 500 g cartofi curăţaţi 1 kg praz 1 3/4 cană supă de pui 1/4 cană vermut sec 1/4 cană smântână

Mod de preparare

Încingi cuptorul. Zdrobeşti untul într-un vas cu o linguriţă de mărar şi puţină sare şi puţin piper. Ungi cu grijă şi cât tot puiul chiar şi sub pieliţă. Eventual mai presari puţină sare şi piper peste pui. Pui puiul într-o tavă. Storci lămâia peste carne şi pui coaja rămasă în interiorul puiului, eventual cu puţin mărar.

Tai cartofii felii subţiri. Cureţi şi speli bine prazul, apoi îl tai până la frunze în bucăţi mai măricele. Îl poţi tăia şi pe jumătate pentru îndepărta mai uşor pământul aflat între foi. Apoi îl tai bucăţi.

Pune cartofii şi prazul pe lângă pui în tavă. Presară sare şi piper peste eşe. Fierbi supa împreună cu vermutul şi o torni apoi peste legume în tavă. Laşi legumele şi puiul să se rumenească 20 de minute la foc iute, apoi dai focul mai încet. laşi până când cartofii şi carnea s-au făcut. Cam 1 oră - 1 oră şi un sfert.

Transferă puiul pe o farfurie şi acoperă cu folie. Dacă legumele nu au absorbit tot lichidul, pune tava pe aragaz la foc iute şi fierbe, amestecând până când acesta dispare în mare parte. Încorporează cu grijă smântâna peste legume. dacă ţi-a mai rămas mărar presară pe deasupra după ce serveşti sosul şi legumele împreună cu carnea.