Somon la tavă cu cartofi

Carnea de somon are numeroase beneficii pentru sănătate. Somonul conţine până la 58% din necesarul zilnic recomandat de proteine la o porţie de 120 de grame. De asemenea, el conţine aminoacizi esenţiali care contribuie la dezvoltarea organismului şi ajută la menţinerea ţesuturilor musculare.
Proteinele care se găsesc în somon ajută corpul să îşi menţină metabolismul la cote optime, pentru a contribui la scăderea în greutate. Consumând carne de somon de trei ori pe săptămână, vei descoperi că alimentul acesta contribuie la senzaţia de saţietate, aşa că îşi vei simţi stomacul mai plin, un timp mai îndelungat. Încearcă această reţetă cu legume la cină şi vei avea mai multă energie.
Ingrediente (4 porţii)
sare grunjoasă piper negru măcinat 700 g cartofi noi 100 g fasole urcătoare 100 g fasole verde Opţional: 1 mână de fasole galbenă 100 g mazăre proaspătă 40 g unt nesărat ulei de măsline 2 lămâi ½ legătură busuioc verde 1 mână de mărar verde sau frunze de fenicul 4 fileuri de somon (fiecare de 200 g), cu tot cu piele
Mod de preparare
Încingi grătarul la 230 ºC. Umpli pe jumătate o cratiţă mare cu apă rece şi adaugi un praf de sare. O pui la fiert la foc mare şi laşi să dea în clocot.
Între timp, freci cartofii noi cu sare grunjoasă, apoi îi tai pe cei mari în jumătăţi, iar pe cei mici îi laşi întregi.
Tai capetele tecilor de fasole şi le desfaci „aţele“. Tai tecile în bucăţi de 3-5 cm.
Când a început să clocotească apa, pui cu grijă cartofii în ea, dai din nou apa în clocot şi îi laşi să fiarbă 10-12 minute, în funcţie de dimensiunile cartofilor, până când sunt aproape făcuţi.
Scoţi mazărea din păstăi. Când timpul de fierbere al cartofilor se apropie de final, adaugi cu grijă tecile în cratiţă şi le fierbi 4 minute. Scurgi cartofii şi tecile deasupra chiuvetei, într-o sită, şi laşi legumele să se usuce câteva minute, apoi le transferi într-o tavă de copt.
Împrăştii boabele de mazăre în tavă, pui din loc în loc bucăţele de unt şi stropeşti cu 1 lingură de ulei.
Dai coaja de la cele două lămâi prin răzătoarea mică şi o adaugi în tavă. Tai lămâile în jumătăţi. Storci zeama peste somon şi peste legume, având grijă să nu cadă sâmburi în tavă.
Condimentezi cu sare şi piper, amesteci ingredientele cât sunt calde, astfel încât să se absoarbă aromele. Alegi frunzele de busuioc, arunci tijele şi apoi le toci împreună cu mărarul (sau frunzele de fenicul).
Împrăştii jumătate din cantitatea de verdeaţă în tavă. Crestezi uşor fileurile de somon pe partea cu pielea. Freci fiecare file cu sare, piper şi ulei de măsline, apoi umpli crestăturile cu restul de verdeaţă tocată şi aşezi peştele peste cartofi şi teci, apoi îţi speli mâinile.
Dai tava la cuptorul încins, 10-15 minute, în funcţie de grosimea fileurilor de somon şi o ţii până când peştele este pătruns, iar legumele sunt moi.
Împarţi peştele şi legumele pe fargurii, stropeşti cu sosul din tavă şi serveşti.
Sursa + foto: www.jamieoliver.com