Cozonac cu stafide şi fulgi de migdale, reţeta simplă

Easter Cake with Almonds jpeg

Prepară un delicios cozonac cu stafide, care va atrage privirile tuturor de la masa festivă de Paşte. Vei vedea cât de pufos şi de gustos este!

Cozonac cu stafide - Ingrediente

350 g făină 120 ml lapte 10 g drojdie uscată 2 ouă 100 g unt 150 g zahăr 1 praf de sare 100 g stafide coaja de la 1 lămâie 2 linguri suc de portocale 1 gălbenuş 100 g fulgi de migdale

Cozonac cu stafide - Preparare

Dizolvi drojdia uscată în 3-4 linguri de lapte cald şi o laşi deoparte 5-6 minute. Ulterior, adaugi jumătate de linguriţă de zahăr şi restul de lapte. Torni amestecul de drojdie peste 150 g de făină. Laşi maiaua deoparte, la loc cald, 30 de minute, până îşi dublează volumul.

Separi gălbenuşurile de albuşuri. Mixezi gălbenuşurile şi torni treptat zahărul. Adaugi coaja de lămâie şi sucul de portocale. Continui să mixezi 4-5 minute. Baţi albuşurile spumă împreună cu sarea.

Torni compoziţia de gălbenuşuri peste maia şi amesteci bine. Adaugi şi spuma de albuşuri. Pui făina cernută în ploaie. Iniţial, amesteci aluatul cu o lingură de lemn sau din silicon, apoi continui să frămânţi cu mâinile. Transferi aluatul pe masa presărată cu făină şi continui să-l frămânţi până devine nelipicios şi elastic. Începi să încorporezi untul moale, puţin câte puţin, în timp ce frămânţi. După ce ai amestecat aluatul cu untul, mai continui să frămânţi încă 5 minute. Pui aluatul într-un bol încăpător, îl acoperi cu folie alimentară, apoi cu un prosop şi-l laşi la loc cald 2 ore. După acest timp, încorporezi în aluat stafidele, tot prin frământare.

Aşezi aluatul într-un vas cu pereţii groşi, îl acoperi cu un prosop şi-l laşi la loc cald încă o oră. Ulterior, ungi aluatul cu gălbenuşul bătut cu 1 lingură de lapte, îl acoperi cu fulgii de migdale şi-l dai la cuptorul preîncălzit 30 de minute.

Foto: Profimedia