Ruladă cu gem, nuci şi stafide

1 shutterstock 1439277353 jpg jpeg

Indiferent de anotimp, dar mai ales iarna, deserturile cu gem sunt cele mai la îndemână. Orice gospodină are în cămară câteva borcane, iar această reţetă simplă şi delicioasă e perfectă pentru un astfel de desert.

Ingrediente

500 g făină albă

200 g unt nesărat

100 g cremă de brânză

1 ou

350 g gem, după preferinţă

165 g stafide

110 g miez de nucă 

100 g zahăr

1 linguriţă scorţişoară pudră

½ linguriţă sare

lapte, pentru uns 

2-3 linguri zahăr brun, pentru decor

Mixezi untul la temperatura camerei cu crema de brânză până la omogenizare, apoi adaugi oul bătut, făina şi sarea şi frămânţi până obţii un aluat moale. Formezi o bilă, o înfăşori în folie de plastic, o aplatizezi uşor şi o dai la frigider o oră, pentru a se întări.

Combini zahărul cu scorţişoara. Pe o suprafaţă tapetată cu hârtie de copt şi puţină făină, tai aluatul în 4 bucăţi şi întinzi foi dreptunghiulare  (30 cmx20 cm). Ungi foaia de aluat cu un strat de gem, adaugi un strat de stafide, miezul de nucă măcinat şi presari zahărul cu scorţişoară. Repeţi procesul cu fiecare foaie, până termini ingredientele. Rulezi aluatul şi sigilezi capetele.

Transferi sulurile într-o tavă cu hârtie de copt, lăsând spaţiu între ele. Le ungi cu puţin lapte, presari zahărul brun şi le dai la cuptorul preîncălzit la 180 °C, 40-45 de minute, până capătă o crustă aurie. După ce s-a răcit, tai desertul felii şi îl decorezi după imaginaţie.

FOTO Shutterstock