Superalimente în sezonul rece. Ce fructe şi legume te menţin sănătos

3 shutterstock 1647447091 jpg jpeg

În timpul iernii, avem un acces limitat la fructe şi legume proaspete, pline de vitamine şi fibre necesare bunei funcţionări a organismului. Ce facem, însă atunci când vine sezonul rece şi ce opţiuni avem?

Nutriţionistul Gianluca Mech ne spune ce produse putem include pe lista de cumpărături astfel încât să ne menţinem organismul sănătos şi plin de energie.  

„Iarna, opţiunile de fructe şi legume proaspete sunt tot mai puţine, însă acest lucru nu înseamnă că nu avem încotro decât să consumăm alimente pline de calorii nesănătoase. Organismul nostru are nevoie, în special în acest anotimp, de surse de energie zi de zi. E important să ştim să există superalimente pentru iarnă, produse care ne ajută să avem o imunitate ridicată şi o stare de spirit bună.

Ghimbir

Deja de secole, ghimbirul este folosit pentru a stimula sistemul imunitar, a îmbunătăţi digestia şi a calma stomacul. De asemenea, poate ajuta la scăderea inflamaţiei, iar asta contribuie la reducerea durerii în gât şi a bolilor inflamatorii.

Kale

Foarte bogat în potasiu, e unul dintre cele mai versatile superalimente de iarnă. Potasiul contribuie la scăderea tensiunii arteriale, reducând sodiul în exces din organism. O sursă excelentă de folat ce poate fi consumată sub formă de supă, salată sau chiar chips-uri”, recomandă nutriţionistul Gianluca Mech.

 

Citrice

Lămâile şi portocalele nu trebuie să lipsească din dietă în sezonul rece. Ele reprezintă o sursă naturală de vitamina C şi întăresc sistemul imunitar. Vitamina C este recomandată în infecţiile tractului respirator.

Mere

Vitamina C acţionează ca un antioxidant pentru a neutraliza compuşii dăunători cunoscuţi sub numele de radicali liberi şi protejează împotriva bolilor. Merele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanţi precum quercetina, acidul cafeic şi epicatechina”, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Cartof dulce

Cartoful dulce ne este un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea cardiovasculară. Conţine antioxidanţi, vitamine, minerale şi fibre, astfel că ajută la protejarea inimii şi a arterelor. Este totodată o sursă excelentă de vitamina D, esenţială pentru întărirea sistemului imunitar, creşterea nivelului de energie şi îmbunătăţirea stării de spirit.

 

Rodie

Rodia abundă înpolifenoli, perfecţi pentru îmbunătăţirea sănătăţii inimii, combaterea infecţiilor şi îmbunătăţirea memoriei”, adaugă nutriţionistul Gianluca Mech.

Broccoli

Broccoli înseamnă sănătate. Este o legumă bogată în fibre, calciu şi vitamine. Printre aceste vitamine se numără şi biotina. Se poate savura sub formă de supă cremă, fiert la aburi sau tras la tigaie cu ulei de măsline şi condimente.

Sfeclă

Fie că o faceţi salată, o amestecaţi într-un smoothie sau îi beţi sucul, sfecla este un superaliment. Săracă în grăsimi, plină de vitamine, minerale şi antioxidanţi puternici, aceasta este un miracol pentru sănătate”, este de părere specialistul (foto).

thumbnail gianluca mech nutritionist 3 jpg jpeg