Tartă cu merişoare

Un desert revigorant şi proaspăt care, nu numai că îţi va delecta papilele gustative, dar îţi va înveseli masa de Sărbători. O tartă fină, de inspiraţie franceză.
Ingrediente
Pentru aluat:
250 g făină
1 praf de sare
130 g unt
1 ou
Pentru cremă:
3 gălbenuşuri
120 g zahăr
1 lingură amidon
1 lingură făină
300 ml lapte
50 g unt
1 linguriţă extract de vanilie
Pentru topping:
150 g merişoare congelate
200 g zahăr
1 plic gelatină
Amesteci făina cu sarea şi adaugi untul rece, tăiat cubuleţe. Frămânţi cu degetele până obţii un aluat sfărâmicios. Pui oul şi omogenizezi aluatul, apoi îl dai la rece 30 de minute.
Încălzeşti cuptorul la 180 °C. Întinzi o foaie din aluat şi o aşezi într-o tavă de tartă, cu hârtie de copt, inclusiv pe margini. Pui peste ea o altă hârtie de copt, aşezi boabe de fasole uscată sau bile ceramice şi coci crusta de tartă 20-25 de minute, până se rumeneşte uşor. O scoţi şi o laşi la răcorit.
Pentru cremă, mixezi gălbenuşurile cu zahărul, amidonul, făina şi extractul de vanilie. Torni laptele rece în fir subţire, amestecând cu un tel pară, să nu se formeze cocoloaşe. Pui vasul pe foc şi fierbi crema până se îngroaşă, amestecând constant. Încorporezi untul, dai de pe foc şi acoperi cu folie de plastic, direct peste cremă, ca să nu se formeze pojghiţă. Laşi la răcit.
Pui merişoarele la fiert cu zahărul. Poţi folosi şi alte fructe congelate, după preferinţă. Când încep să clocotească, dai focul la minimum şi le laşi să fiarbă până se înmoaie. Prepari gelatina conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi o înglobezi în merişoare, amestecând până se dizolvă. Stingi focul şi laşi la răcit.
Peste crustă, torni crema de vanilie rece şi nivelezi. Adaugi sosul de merişoare, apoi dai tarta la frigider cel puţin 2 ore. Decorezi după imaginaţie.
FOTO Shutterstock