Tort cu ciocolată albă şi fructe

4 dsc 6728 jpg jpeg
  • Porții: 1 tort
  • Timp total: 3 h 30 min
  • Pregătire: 2 h
  • Gătire: 1 h 30 min
  • Categorie: torturi, prajituri

Ingrediente

● 100 g alune de pădure

● 40 g făină

● 2 g sare

● 4 albuşuri

● 80 g zahăr

● 5 ml zeamă lămâie

Pentru jeleul de căpşuni

● 150 g căpşuni proaspete

● 30 g zahăr

● 20 ml zeamă lămâie

● 4 g amidon

Pentru mousse-ul

de ciocolată albă

● 400 g ciocolată albă

● 4 foi gelatină

● 260 ml lapte

● 350 ml frişcă lichidă

Fructe pentru interior

● 50 g seminţe rodie

● 100 g piersici din compot

● 30 g zmeură proaspătă

Pentru glazura de ciocolată albă

● 320 g ciocolată albă

● 250 ml frişcă lichidă

● 30 g unt 82% grăsime

● 1 foaie gelatină

● colorant roz

Mod de preparare

Pentru blat, amesteci alunele de pădure măcinate cu făina şi sarea. Faci o bezea din albuşuri, zeamă de lămâie şi zahăr. Adaugi ingredientele uscate, amesteci cu o spatulă şi torni compoziţia în două forme, tapetate cu hârtie de copt: o formă de 20 cm diametru şi o formă de 18 cm diametru. Coci la 170 °C, 13 minute.

Pentru jeleu, mixezi căpşunile într-un blender. Pui într-o oală cu fund dublu piureul de căpşuni, zeama de lămâie, zahărul şi amidonul. După ce dă în clocot, laşi să fiarbă 3 minute, până ce amestecul se încheagă şi devine catifelat. Laşi la răcit, apoi torni compoziţia într-un poş.

Pentru mousse-ul de ciocolată, pui gelatina la hidratat în apă foarte rece. Fierbi laptele şi îl adaugi peste ciocolata albă şi gelatina hidratată. Omogenizezi amestecul şi îl dai la frigider. Când s-a răcit şi începe să se întărească, încorporezi frişca bătută, amestecând cu un tel din centru spre exterior.

Pentru glazura de ciocolată, hidratezi gelatina în apă foarte rece. Dai în clocot frişca lichidă şi o torni peste ciocolata albă şi gelatina hidratată. Pui untul, la temperatura camerei, şi amesteci uşor cu o spatulă. Adaugi colorantul pentru a obţine o glazură roz.

Pentru asamblare, aşezi blatul mare într-un cerc de inox de 20 cm diametru. Torni jumătate din mousse-ul de ciocolată albă şi pui deasupra blatul de 18 cm. Pui cu poşul jeleul de căpşuni, presari  seminţele de rodie, piersicile tocate cubuleţe şi zmeura. Adaugi restul de mousse şi nivelezi cu o spatulă. Laşi tortul la congelator minimum 5 ore sau chiar peste noapte.

Scoţi tortul congelat din inelul de inox şi torni glazura roz, care trebuie să aibă maximum 30 °C.

Dacă vrei, decorezi cu fructe proaspete, macarons, flori comestibile. Laşi tortul la frigider cel puţin 2 ore înainte de a-l servi.

FOTO: Sorin Stana