Tort cu ciocolată şi portocale: reţetă fără zahăr
Cozonacii şi pasca au fost vedetele mesei de Paşte. O felie de tort de ciocolată fără zahăr poate fi un răsfăţ în orice zi.
- 300 g ciocolată neagră fără zahăr
- 220 g unt
- 70 g îndulcitor
- 100 g făină
- 4 linguri rom
- 6 ouă
- 1 praf de sare
- 4 picături ulei esenţial de portocale
- 200 g unt
- 200 ml frişcă lichidă
- 30 g îndulcitor
- 250 g ciocolată neagră fără zahăr
- 2 picături ulei esenţial de portocale
- coajă rasă de portocale bio
Pentru blat, amesteci făina cu îndulcitorul şi cu sarea. Adaugi ouăle, romul, uleiul de portocale şi amesteci bine. Topeşti ciocolata împreună cu untul pe baie de aburi, apoi o încorporezi, în fir subţire, amestecând continuu în compoziţia cu ouă şi făină. Răstorni aluatul în două tăvi rotunde, cu diametrul de 16 cm, cu hârtie de copt. Coci cele două blaturi 25 de minute la 180 °C şi le laşi la răcit pe un grătar.
Între timp, pregăteşti crema. Aşezi pe foc frişca lichidă, iar când devine fierbinte, o iei de pe aragaz şi adaugi în ea ciocolata neagră. Laşi amestecul să se răcească. Separat, baţi untul cu îndulcitorul până devine albicios şi cremos. Adaugi amestecul de ciocolată cu frişcă, uleiul de portocale şi continui să mixezi până obţii o cremă aerată.
Pentru asamblarea tortului, aşezi o bucată de blat pe un platou. Îl acoperi cu jumătate din crema de ciocolată rece. Peste acest strat pui celălalt blat. Îmbraci tortul în restul de cremă, apoi îl decorezi cu coajă de portocală, după gust şi-l dai la frigider cel puţin 4 ore înainte să îl serveşti.
FOTO: Shutterstock