Tort caramel de îngheţată

caramel jpeg

Ştiai că reţeta „laptelui îngheţat“ a fost adusă de Marco Polo din China în Italia şi că deliciosul desert a intrat în Franţa odată cu căsătoria Caterinei de Medici cu Henric al II-ea?

Ingrediente

200 g ciocolată albă 300 g smântână grasă 500 ml lapte 4 gălbenuşuri 150 g zahăr tos seminţele de la o păstaie de vanilie

Pentru caramel

200 g zahăr brut

30 ml apă

200 ml lapte

25 g unt

300 ml smântână grasă

1 kg îngheţată albă

Rupi ciocolata şi o topeşti, la foc mic, în laptele cald. Ai grijă să nu clocotească.

Separat, amesteci gălbenuşurile cu zahărul şi seminţele de vanilie până când ouăle se albesc. Combini compoziţia de ouă cu laptele cald şi laşi la răcit.

Baţi smântâna spumă tare şi o încorporezi uşor, de sus în jos, în amestecul de îngheţată. Dai la congelator pentru o oră.

Scoţi şi baţi îngheţata cu un tel sau cu un blender şi o dai din nou la congelator.

Din aceste ingrediente o să-ţi iasă aproximativ 1 kg de îngheţată.

Pui la foc apa cu zahărul şi laşi până se face caramel. În timpul ăsta nu amesteci. Adaugi pe rând, amestecând continuu, laptele, untul şi smântâna. Laşi până se face caramelul.

Scoţi îngheţata pe care ai ţinut-o la congelator (opreşti puţină pentru ornat) şi o amesteci cu caramelul. Pui într-o formă de tort cu fund detaşabil şi dai la congelator. Poţi orna cu caramel sau caramele, după gust.