Confundată adesea cu un fruct, rubarba este, de fapt, o legumă originară din China. A ajuns în Europa în secolul al XIV-lea, iar la un moment dat era mai scumpă decât condimente foarte valoroase, precum şofranul şi scorţişoara.Este folosită atât în alimentaţie, cât şi în tratarea unor boli, datorită multiplelor beneficii pe care le are. De la rubarbă se consumă doar tijele, care pot varia coloristic, de la verde şi roz, până la roşuînchis. Frunzele sunt extrem de toxice, fie crude, fie gătite, deoarece conţin acid oxalic, care irită membrana intestinelor şi care poate fi fatal. Această plantă, cu un gust pregnant acru, are puţine calorii şi un conţinut mare de fibre. Este folosită, în general, în preparate dulci – tarte, plăcinte, jeleuri –, dar şi în unele preparate cu carne sau în tocăniţe.Iată 3 reţete uşoare cu rubarbă, pe care le poţi prepara acum, în sezon.

 

3 reţete uşoare cu rubarbă - Chec cu unt si rubarbă

Ingrediente
  • 400 g făină
  • 300 g zahăr
  • 100 ml lapte
  • 4 ouă
  • 150 g unt
  • 1 plic praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 400 g rubarbă
 
Amesteci, într-un castron, făina, praful de copt şi sarea. Separat, baţi ouăle cu zahărul, adaugi laptele şi untul topit. Încorporezi ingredientele uscate, amestecând până obţii un aluat omogen, ca o smântână groasă.
 
Cureţi rubarba de frunze, o speli şi tai tijele în bucăţele de 1 cm. Le dai prin făină şi le scuturi bine. Torni aluatul în forma de chec şi presari deasupra rubarba.
 
Dai la cuptorul preîncălzit, la 180 ºC, până trece testul scobitorii.
 
 

 

3 reţete uşoare cu rubarbă - Orez cu lapte si rubarba poşată

Ingrediente
 
Pentru orez
  • 200 g orez
  • 800 ml lapte
  • 120 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 1 păstaie de vanilie
Pentru rubarba poşată
  • 300 g rubarbă
  • 150 g zahăr
  • 50 ml apă
Speli orezul până ce apa rămâne curată, apoi îl pui la fiert, în apă cu un praf de sare. După ce clocoteşte, îl scurgi şi îl aşezi din nou pe foc, împreună cu laptele, zahărul şi păstaia
de vanilie crestată pe lungime. Fierbi la foc mic, amestecând des, până când compoziţia scade şi orezul este bine pătruns. Transferi orezul cu lapte în cupe.
 
Cureţi şi speli ţijele de rubarbă, le tai bucăţi mici şi le pui la fiert împreună cu zahărul şi apa. Le ţii pe foc mediu până ce se înmoaie rubarba.
 
Decorezi orezul cu scorţişoară, rubarbă şi frunze de mentă.
 

3 reţete uşoare cu rubarbă - Dulceaţă de rubarbă şi ananas

Ingrediente
  • 1,5 kg rubarbă
  • 1 ananas mediu proaspăt
  • 1 kg zahăr

Cureţi de frunze tijele de rubarbă frunzele sunt toxice). Le speli şi le tai bucăţi mici. Le amesteci cu zahărul şi le pui într-o cratiţă încăpătoare, antiaderentă. Le ţii 15 minute, pentru ca rubarba să-şi lase sucul.

Între timp, cureţi ananasul de coajă şi de miezul fibros. Îl tai bucăţele şi îl pui peste rubarbă. Dai oala la foc mediu, amestecând din când în când, pentru ca dulceaţa să nu se lipească.

Fierbi aproximativ o oră, până se leagă. Laşi dulceaţa la răcorit, apoi o transferi în borcane foarte curate şi uscate. 

 

 

FOTO: Shutterstock

 

Loading...