Cum să prepari calzone

calzone jpeg

Puţin aluat păstrat în congelator şi ce mai găseşti prin frigider sau prin cămară şi… gustarea este gata. Este vorba despre calzone: cu ciuperci, cu şuncă, cu oregano…

Pentru aluat:

500 g făină 10 g drojdie ½ linguriţă zahăr 2 linguri ulei 250 ml apă călduţă 1 gălbenuş 1 praf de sare

Pentru umplutură:

100 g şuncă

3 ciuperci

1 ardei gras

1 ceapă

potrivită

4-5 roşii cherry

2 linguri

ulei

oregano

sare

piper

1 ou

pentru uns deasupra

Pentru decor:

sos de roşii picant

100 g caşcaval

oregano

Freci drojdia cu zahărul, adaugi o lingură de făină şi două de apă călduţă şi obţii o compoziţie de consistenţa unei smântâni. Laşi maiaua la crescut circa 30 de minute, până îşi dublează volumul.

Amesteci maiaua cu restul ingredientelor pentru aluat şi frămânţi până obţii un aluat omogen şi elastic, pe care îl laşi la dospit circa 30 de minute.

Separat, căleşti, în uleiul bine încins ceapa tocată mărunt, ciupercile feliate, ardeiul, şunca şi roşiile cherry tăiate cubuleţe.

Condimentezi, după gust, cu sare, piper şi oregano. Împarţi aluatul în bucăţele egale, le frămânţi din nou pe fiecare şi le întinzi pe planşetă, dându-le formă rotundă cu diametrul de circa 12 cm.

Ungi foile cu ulei, adaugi umplutura pe jumătate din foaie, o pliezi cu umplutura în interior şi sigilezi marginile prin răsucirea aluatului.

Le aşezi pe o tavă cu hârtie de copt, le ungi cu ou bătut şi le introduci în cuptorul încins pentru 40 de minute. Le serveşti calde, cu sos de roşii deasupra, oregano şi caşcaval ras.