Alexandru Constantin. Prezentator de ştiri şi... bucătar. Alex iubeşte dintotdeauna meseria de prezentator de ştiri şi... bucătăria autentică din Ardeal.

„Maria, îmi gătesc singur ciorbă de pui cu legume, supă de cartofi sau de dovleac. Le fac ca la mama acasă...“, îmi spune Alex zâmbind în timp ce ne pregătim cele trebuincioase pentru preparatul nostru. Ne-am dat întâlnire într-un restaurant splendid din Bucureşti şi, sub atenta supraveghere a chefului Cristi Ghimpu, ne apucăm de gătit. ...„după ce fierb legumele şi carnea, în funcţie de ce fel de ciorbă îmi fac, pun smântână grasă şi multă verdeaţă“, continuă el.

Alexandru are timpul drămuit, pentru că trebuie să meargă la şedinţa de sumar, apoi să editeze ştirile pe care le prezintă în fiecarea seară de la ora 23.00, la Prima TV, împreună cu Diana Bart.

Mâncare ca la mama acasă

Îl întreb ce preparate preferă, iar el îmi răspunde imediat: „Îmi plac mult ouăle, dar numai cele de ţară pe care le cumpăr din piaţă de la bătrâne, apoi fripturile, mai ales cele de pui la cuptor, tocăniţele şi spanacul. Ei, spanacul îl fac ca acasă la mine cu lapte şi usturoi.“

De unde pasiunea pentru gastronomie, mai ales că tinerii de vârsta lui mănâncă mai mult în oraş, iar preocuparea pentru a-şi găti aproape că nici nu există. „Maria, sunt ardelean! Dragostea pentru mâncare o am de la mama mea. Vreau să-ţi spun că fac o supă de dovleac absolut delicioasă. Tai mărunt ceapa şi o călesc, dau dovleacul prin răzătoare, îl pun peste ceapă, acopăr cu apă şi las să fiarbă. Dacă este cazul mai torn puţină apă, pun sare şi piper, iar spre final smântână grasă şi verdeaţă. E foarte bună! O mănânc cu pâine de casă“, îmi spune Alex.

Îl întreb dacă-i plac dulciurile? „Le ador! Fac tirasmisu, după reţeta clasică, însă acum, fiind perioada fructelor, prepar numai prăjituri cu fructe de sezon. Îmi plac mult şi clătitele. Maria, de regulă îmi fac şi acum tot ce am mâncat acasă, în copilărie “, îmi spune el serios. Mă uit fascinată la el, pentru că nu credeam că el chiar ştie atât de multe reţete.

Vis împlinit

Alex îmi povesteşte şi de începuturile lui în meserie. Avea cam 15 ani când şi-a dat seama că vrea să fie prezentator de ştiri. A mers la cineva de la televiziunea locală din Oradea şi i-a spus că el vrea să fie ştirist.

„Mergeam în fiecare zi de vineri la respectivul şi, într-o zi, mi-a dat să prezint ştirile mondene la o emisiune matinală. Am făcut asta timp de un an. La 17 ani am fost reporter la un ziar local, apoi am venit în Bucureşti şi am lucrat de noapte la o televiziune. Am învăţat singur dicţie, m-am tuns, pentru că aveam părul lung. La un moment dat am trimis un CV la Prima TV şi ei m-au chemat la interviu. La început am fost reporter şi, după trei ani, am început să prezint Focus Monden“, îşi aminteşte Alex.

Ce-şi doreşte Alex? „Maria, multă sănătate pentru mine şi familia mea. Mi-am cumpărat maşină şi mi-am făcut casa pe care am visat-o, fără etaj, şi cu o curte în care am de gând să plantez câţiva copaci. Am câţiva prieteni buni şi, cel mai important, lucrez ce mi-am dorit“, încheie Alex.

Vedetă la cratiţă

În timp ce vorbim despre una, despre alta şi gătim. Dar nu de capul nostru, ci sub ochii vigilenţi ai chefului Cristi Ghimpu, care, auzind că Alex adoră bucătăria românească (afirmaţie cu care Alex m-a cucerit şi pe mine!) ne-a propus un preparat tradiţional gătit modern: ostropel din burtă de vită cu mămăligă aromată.

Am făcut o mămăligă, fiartă în lapte şi în supă de pui, pe care am aromat-o cu parmezan ras, măsline, câteva roşii uscate, brânză cu muceagi şi cu câteva firişoare de şofran. Am tăiat ceapă, apoi am călit-o, am mai pus ardei şi iuţi şi graşi, usturoi, puţin ghimbir şi, după 3 minute, am adăugat burtă de vită tăiată cuburi. Am mai turnat sos de roşii, puţin zahăr şi am lăsat la fiert până când sosul a căpătat consistenşa unei tocăniţe. Am pus sare, piper şi sosul pesto. A ieşit un deliciu!

Mulţumim pentru ospitalitate restaurantului Ballroom Militari, str. Rezervelor nr. 66, Comuna Roşu, judeţul Ilfov.

text: Maria Belu, foto: Sorin Stana

Loading...