Pentru al patrulea an consecutiv a fost forfotă mare în bucătăria regală, a Palatului Elisabeta. Electrolux şi Casa Regală a României, împreună cu chefii Liviu Lambrino şi Radu Dumitrescu şi bloggerii culinari Laura Laurenţiu şi Laura Antonov au preparat mâncare pentru vârstnici. Evenimentul se desfăşoară sub denumirea „Niciodată singur“ şi este un program de asistenţă socială derulat de Fundaţia Principesa Margareta a României.

Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României le-a fost, ca de fiecare dată, alături. După ce bucătarii au terminat de gătit 6 feluri de mâncare, pentru cei mai puţin norocoşi, a sosit în bucătărie Alteţa Sa Regală şi i-a felicitat: „Ce mulţi sunteţi! Vă mulţumim că aţi particicpat la acest cooking caritabil, pentru că proiectul este iniţiat pentru a combate singurătatea! Şi mie îmi place să gătesc mâncare vegetariană: linte, năut, salată de vinete, sarmale de post. Sper că va rămâne ceva, din ce aţi făcut voi aici, ca să gust mai târziu, pentru că acum trebuie să merg la evenimentul „Seri de poveşti pentru copii“, ne-a declarat ASR Principesa Moştenitoare Margareta a României.
bucataria regala

„Puţin Crăciun în caserolă“

Reţetele alese au fost gătite cu suflet de bucătari de top. Chef Radu Dumitrescu a făcut un meniu de post: gogoşari umpluţi cu linte şi conopidă coaptă şi la desert mere coapte, umplute cu gem de fructe de pădure şi fructe confiate. „Particip pentru prima dată la acest eveniment caritabil. Am făcut câte 50 de porţii din fiecare meniu. Fiecare dintre noi a avut partea lui de treabă“, ne-a spus Radu.

„Şi eu particip tot pentru prima oară la acest eveniment minunat…“, ne-a răspuns chef Liviu Lambrino şi a continuat: „… pentru că este, în primul rând, pentru suflet. El te face să fii un om mai bun, să laşi deoparte toate problemele cotidiene ca să te gândeşti la cei care nu au atât de mult. Să încerci, cu toate cunoştinţele, puterea şi imaginaţia ta să aduci pe masa lor ceva deosebit cu care nu se întâlnesc tot timpul. Să simtă Crăciunul mai aproape şi să aibă şi ei puţin Crăciun în caserolă! Eu am făcut meniul de dulce: un confit de raţă cu piure de mazăre şi un sos de merişoare şi un desert: tartă de ciocolată.“ Bloggerul culinar Laura Laurenţiu a gătit, cu gândul la bunicii ei, tot un meniu de post: musaca de cartofi cu ciuperci şi rulouri de post cu scorţişoară. „A fost foarte emoţionant să particip la acest proiect frumos. De asemenea, sunt foarte emoţionată că am gătit aici, în bucătăria Palatului Elisabeta, dar şi de faptul că Principesa urmează să guste din bucatele mele. Suntem, de la ora 8.00 în bucătărie, dar nici nu am simţit oboseala“, ne-a declarat Laura.
Electrolux Casa Regala - Cooking caritabil 15.12 (11)

Mâncarea, care a fost făcută în bucătăria Palatului Elisabeta, este distribuită către bătrânii singuri de voluntarii programului „Niciodată singuri“ al Fundaţiei Principesa Margareta a României. În încheiere Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României ne-a spus că-şi va petrece Sărbătorile la Săvârşin unde speră să aibă puţină linişte ca să termine cea de-a doua carte de bucate la care lucrează (primul volum „Carte regală de bucate“, a apărut în 2010, la Editura Curtea Veche – n.r.). „Vom avea pe masa de Crăciun raţă, curcan precum şi mâncare tradiţională pe care ne-o va găti bucătăreasa noastră“, a încheiat Principesa.

Text: Maria Belu
Foto: Sorin Stana

Loading...