Au fost cultivaţi pentru prima oară în America de Sud şi sunt o opţiune gastronomică a oamenilor (mai ales a celor avizi de senzaţii tari) de secole. Vin în culori, forme şi intensităţi ale “iutelui” diferite. Cine nu e pregătit ar face mai bine să se abţină de la experimentarea soiurilor despre care se ştie clar că sunt iuţi.

Iată care sunt cele mai obişnuite soiuri de ardei iuţi plus o scală a intensităţii, dată de specialişti.

  1. Poblano – un ardei iute uşor de găsit, care se vând în stare proaspătă. Când sunt roşii înseamnă că au ajuns la maturitate şi, de obicei, în acest stadiu ei se coc. Pe o scară de la 1 la 5, unde 1 e cea mai scăzută valoare iar 5 – cea mai ridicată, intensitatea lui se situează între 2 şi 3.
  2. Guindilla Verde – e găsit mai mult în Spania, dar e cultivat şi la noi. Are un gust dulce foarte distinct. Asezonează bine mâncărurile din porc şi miel. Intensitate – 1.
  3. Pasilla – o varietate mexicană care, la maturitate, ajunge negru. În stare proaspătă, e bun pentru sosuri, fripturi şi grătare. Ca intensitate a gustului, nu sunt chiar înfricăşători, dar o anume vigilenţă e indicată – între 2 şi 3.
  4. Cayenne –Cu o intensitate a gustului de 4, chiar 5, această ardei e dovada vie a faptului că aparenţele înşală.
Loading...