Cum ar arăta zilele caniculare fără o îngheţată la cornet, la cupă sau pe băţ? Diferenţa dintre îngheţate nu este dată doar de aromă, ci şi de modul de preparare şi de ingredientele folosite.

Împăratul Nero iubea atât de mult răcoritorul desert, încât îşi trimitea slujitorii în Munţii Apenini pentru a aduce gheaţă, pe care o amesteca apoi cu miere şi vin. Fructele, laptele şi smântâna au fost adăugate în reţetă câteva sute de ani mai târziu, pentru a se obţine consistenţa cremoasă pe care o ştim astăzi.

Grăsimi pentru cremozitate

Îngheţata se prepară din zahăr, lapte şi frişcă sau smântână, la care se adaugă diferite arome, ciocolată sau fructe. Produsele lactate sunt ingredientul cheie al îngheţatei, deoarece, cu cât laptele sau smântâna folosită sunt mai grase, cu atât îngheţata va fi mai cremoasă. Laptele de vacă poate fi înlocuit în reţete şi cu lapte de migdale, de soia sau de cocos. 100 de grame de îngheţată are în jur de 12 grame de grăsimi, adică 40% din valoarea energetică.

Dulce şi aromată

Zahărul nu oferă doar gustul dulce, ci influenţează şi cantitatea de gheaţă formată în timpul congelării desertului. Cu cât îngheţata este mai dulce, cu atât se va decongela mai repede. 100 de grame de îngheţată are între 16 şi 23 de grame de zahăr, adică jumătate din valoarea energetică.

Tipuri de îngheţate

Cantitatea de grăsime diferenţiază şi tipurile de îngheţată. Mai exact, îngheţata clasică trebuie să conţină cel puţin 10% grăsime, iar 60% din volumul ei trebuie să fie aer. Din acest motiv, îngheţata trebuie să fie amestecată des, pentru a nu se forma cristale de gheaţă. Gelato, sau îngheţata italiană, are un conţinut mai redus de grăsimi, nu trebuie să fie mult timp amestecată la preparare şi este mult mai densă decât îngheţata clasică. Sorbetul se face doar din fructe zdrobite şi zahăr, fără să se adauge grăsimi.

Ştiai că...

... granita este desertul îngheţat preparat din piure de fructe, zahăr şi apă? Spre deosebire de sorbet, care are o consistenţă fină, granita este amestecată în timpul congelării până se obţin fulgi de gheaţă.

Loading...