Cartofii noi cu sos de usturoi merg de minune cu un vin alb, sec, proaspăt şi sprinţar, servit rece. Un vin din soiul românesc Crâmpoşie e o alegere bună – aciditatea lui ridicată şi aromele cu note vegetale şi florale se armonizează cu preparatul respectiv. Dacă găteşti cartofii noi cu carne roşie, poţi opta pentru un vin roşu din soiul Pinot Noir, ale cărui arome amintesc de vişine coapte, cu tonuri subtile de piper negru şi condimente. Dacă foloseşti carne de pui sau de curcan, o Fetească Albă ori un rose se însoţeşte frumos cu savorile din farfurie.

Cartofi noi cu sos de usturoi - Ingrediente

16 cartofi noi mici
5-6 linguri ulei
7-8 căţei usturoi
2-3 crenguţe rozmarin
3-4 linguri margarină
1 legătură mărar
sare
piper

Pentru sos
1 cană maioneză vegetală
2 căţei usturoi
1 legătură pătrunjel
1 lingură zeamă de lămâie
2 crenguţe rozmarin
sare
piper

Cartofi noi cu sos de usturoi - Mod de preparare

Speli foarte bine cartofii şi îi laşi în coajă. Îi pui într-un vas şi-i amesteci cu uleiul, usturoiul tăiat bucăţi mari, crenguţele de rozmarin, mărarul tocat şi sare şi piper, după gust. Răstorni cartofii într-o tavă, pui din loc în loc câte 1 lingură de margarină şi îi ţii la cuptor, la foc mic, aproximativ 1 oră, până când capătă o crustă arămie. Din când în când, îi întorci cu o spatulă pentru a se rumeni uniform. Pentru sos, pisezi usturoiul cu sarea până obţii un fel de pastă. Toci pătrunjelul. Amesteci maioneza, usturoiul, rozmarinul şi zeama de lămâie în blender. Asezonezi cartofii noi cu sos de usturoi cu sare şi piper.

Loading...