Dau un gust deosebit mâncării şi pot transforma un preparat banal într-unul delicios. Esenţiale în bucătărie, ierburile aromatice nu trebuie să îţi lipsească din casă. Când ai ocazia, încearcă să le foloseşti în varianta proaspătă, pentru că oferă o savoare intensă.

Busuiocul

Condimentează perfect carnea albă sau carnea de vită. Se completează cu roşiile, cimbru şi oregano. Este ideal în prepararea sosurilor, precum sosul pesto, sosuri de tomate sau în salate.

Cimbrul

Se potriveşte foarte bine în preparatele cu ouă, carne de miel, carne de porc şi peşte la grătar. Se completează bine cu rozmarinul, foile de dafin şi coriandru. Este perfect în reţetele cu fasole sau vegetariene, oferind un plus de gust.

Mărarul

Oferă un gust deosebit somonului, mâncărurilor cu morcovi sau sosurilor cu castravete şi iaurt. Poate fi combinat cu muştar, piper, ceapă verde sau foi de dafin. Este ideal în tocăniţe, supe reci, în special cele de castraveţi, salate şi murături.

Menta

Asezonează foarte bine carnea de porc, mazărea, preparatele cu cartofi, dar şi deserturile cu fructe sau ciocolată. Se completează bine cu ardeiul iute, ghimbirul şi chimionul. Poate fi folosită şi în plăcinte, prăjituri şi jeleuri.

Oregano

Oferă un gust delicios fripturii de vită sau de pui, peştelui prăjit sau cărnii de curcan. Poate fi folosit în combinaţie cu feniculul şi busuiocul, cimbrul şi foile de dafin. Este ideal în sosurile de roşii, în special cele pentru pizza.

Pătrunjelul

Perfect pentru condimentarea peştelul, fripturii de pui sau mâncărurilor cu cartofi şi legume. Se completează cu busuiocul, ceapa verde şi tarhonul. Dă un gust foarte bun şi pastelor sau supelor.

Rozmarinul

Oferă o aromă deosebită fripturii din carne de porc şi vită, preparatelor cu ciuperci, spanac şi roşii. Poate fi folosit alături de oregano, cimbru şi usturoi. Se remarcă în asezonarea fripturilor şi a sosurilor.

Cum le speli

Cel mai bine este să laşi ierburile aromatice la înmuiat câteva minute în apă rece, apoi să le usuci pe un prosop de bucătărie.

Cum le depozitezi

Rozmarinul, cimbrul şi ceapa verde pot fi înfăşurate într-un prosop de hârtie, puse într-o pungă resigilabilă şi păstrate la frigider, pentru a rămâne proaspete şi a-şi menţine aroma. Menta, pătrunjelul, mărarul şi coriandrul se păstrează mai bine dacă le tai o porţiune mică din rădăcină, îndepărtezi frunzele uscate, apoi le aşezi într-un pahar în care ai pus puţină apă rece. Le acoperi cu o folie, securizezi ca să nu intre aer şi le dai la rece. În acest fel, poţi păstra ierburile aromatice proaspete până la 3 săptămâni.

Cum le îngheţi uşor

Speli bine ierburile şi le toci. Le aşezi într-o tavă de cuburi de gheaţă, apoi adaugi în fiecare formă un vârf de lingură de ulei de măsline. Dai la congelator peste noapte. Pui cubuleţele obţinute într-o pungă resigilabilă şi le păstrezi în congelator, avându-le la îndemână atunci când găteşti.

Sursa foto: 123rf

Loading...