Odată cu înaintarea în vârstă scade necesarul energetic, ca urmare a reducerii activităţii fizice şi a modificărilor corpului – după 30 de ani, masa slabă scade cu 6% pe deceniu.

Apetitul se reduce sau chiar se pierde ca urmare a diminuării sensibilităţii gustative, a acuităţii olfactive şi vizuale, simultan cu scăderea secreţiei salivare şi a enzimelor digestive, potrivit Ghidului de nutriţie, coordonat de prof. dr. Cristian Serafinceanu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institului Paulescu din Bucureşti.

Enzimele digestive scad

Tulburări digestive pot apărea ca urmare a scăderii progresive a secreţiei de acid clorhidric şi enzime digestive. Aceste modificări pot antrena o absorbţie scăzută a fierului, folatului şi a vitaminei B 12. O altă cauză a tulburărilor digestive poate fi suprapopulare cu bacterii a intestinului subţire. Un simptom des întâlnit la vârstnici este constipaţia, ca urmare a scăderii peristaltismului şi a aportului inedacevat de fibre şi lichide.

Aportul şi absorbţia calciului scad odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce poate determina probleme cu oasele, mai ales în cazul femeilor, şi creşterea incidenţei fracturilor. S-a constatat că aportul de calciu este, în medie, de 50% din doza zilnică recomandată, după 50 de ani.

Mulţi adulţi de peste 65 de ani au tulburări ale metabolismului glucidic, suferă alterări ale glicemiei bazale, scăderea toleranţei la glucoză sau chiar diabet zaharat de tip 2.

O altă caracteristică a dietei vârstnicilor este scăderea cantităţii de lichide consumate zilnic, ceea ce duce la deshidratare, potrivit aceleiaşi surse. Cauza acestui deficit este diminuarea senzaţiei de sete ca urmare a sclerozării centrilor setei din hipotalamus. Alte cauze pot fi restricţia voluntară în scopul evitării incontinenţei urinare şi polakiuriei, relativ frecvente ca urmare a rupturilor vechi de perineu, adenomului de prostată sau vezicii hiperactive.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Loading...