Oboseala, stresul, poluarea, statul timp îndelungat în faţa computerului şi îmbătrânirea sunt factori care pot afecta ochii sau îi pot face mai sensibili la afecţiuni diverse. O alimentaţie echilibrată ajută la prevenirea problemelor de vedere.

Fructe de pădure

Afinele, măceşele, cătina şi coacăzele negre îmbunătăţesc acuitatea vizuală graţie antioxidanţilor pe care-i conţin şi a vitaminelor A, C, E. Coacăzele au cea mai mare cantitate de antocianină, circa 270 mg la 100 g. Aceasta este un puternic antioxidant care acţionează contra radicalilor liberi.

Cătina este o sursă importantă de vitamina C, care menţine nivelul de colagen din cornee şi previne boli oculare precum degenerescenţa maculară ori cataracta.

Ideal ar fi ca fructele să fie consumate proaspete, ca atare, aproximativ 100 g pe zi, sau sub formă de suc. Sunt de folos şi congelate sau uscate, ca infuzie preparată din 250 ml de apă fiartă şi 2-3 linguriţe de fructe. Ceaiul de fructe de pădure aduce şi un plus de vitamina A.

continuarea pe clicksanatate.ro

Loading...