3 rețete de cozonaci din bucătăria lumii

Mâncarea are și un rol ritualic, iar preparatele servite de Paște în diverse zone ale lumii au o însemnătate spirituală. Într-o formă sau alta, cozonacul este întâlnit în multe gastronomii. Iată 3 rețete delicioase din care poți alege dacă dorești să prepari ceva deosebit.

cozonac grecesc tsoureki shutterstock 2137470831 jpg

Tsoureki: cozonac grecesc FOTOGRAFII Shutterstock

Guguluf cu nucă (Cozonac german)

Ingrediente

10 g drojdie instant

500 g făină

1 ou

3 gălbenușuri

300 ml lapte

100 g zahăr

1 esență vanilie

80 g unt moale

1 praf de sare

Pentru umplutură:

200 g nuci măcinate

150 g zahăr pudră

2 albușuri

1 esență rom

zahăr pudră, pentru decor

Mixezi oul cu gălbenușurile, zahărul, sarea și esența de vanilie. Cerni făina într-un vas adânc, faci o adâncitură în mijloc, apoi adaugi amestecul de mai sus și drojdia. Torni laptele călduț în timp ce frămânți aluatul. După ce ai încorporat tot laptele, adaugi untul moale, treptat, și continui să frămânți, până ce aluatul e omogen și nelipicios. Îl transferi într-un castron curat, îl acoperi cu folie alimentară și-l lași la dospit până își dublează volumul.

Între timp, amesteci toate ingredientele pentru umplutură. După ce aluatul a crescut, îl scoți din bol și îl așezi pe masa de lucru presărată cu puțină făină. Întinzi o foaie dreptunghiulară și pui umplutura, apoi rulezi strâns.

Pui ruloul obținut într-o tavă de guguluf unsă cu unt și tapetată cu făină și ții din nou la dospit 30 de minute. Preîncălzești cuptorul și coci guguluful 40-45 de minute, la 170 °C. Îl lași la răcorit, îl scoți din formă și îl pudrezi cu zahăr.

Baigli cu mac (Cozonac unguresc)

Ingrediente

Pentru aluat:

500 g făină

25 g drojdie proaspătă

100 g zahăr

220 ml lapte

2 gălbenușuri

150 g unt

1 praf de sare

Pentru umplutură:

300 g semințe de mac

150 ml lapte

150 g zahăr

1 esență rom

1 ou, pentru uns

Pui într-un bol 2 linguri de lapte și drojdia, apoi dai deoparte. Combini făina și untul moale într-un bol mare, folosindu-ți mâinile. Adaugi drojdia, gălbenușurile și sarea, apoi torni laptele rămas. Amesteci până obții un aluat omogen și elastic. Îl înfășori în folie și îl dai la frigider 30 de minute.

Încălzești laptele într-o cratiță, la foc mic. Când clocotește, adaugi zahărul, semințele de mac măcinate în blender, esența de rom și amesteci bine. Dai deoparte până ce macul se umflă și crema se îngroașă.

Scoți aluatul din frigider, îl împarți în două și întinzi două foi dreptunghiulare și subțiri (6-7 mm). Pui pe fiecare umplutura de mac, lăsând o margine de 1-2 cm și rulezi strâns. Ungi baigli cu ou bătut și mai lași 10 minute, apoi îi coci în cuptorul preîncălzit la 170 °C, aproximativ 40 de minute. Îi lași la răcit înainte de a-i tăia, dar sunt mai buni a doua zi.

Citește și Cozonac tradițional cu nucă și cacao

Cozonac grecesc (Tsoureki)

Ingrediente

500 g făină albă (granulație 000) 

250 ml lapte (3,5% grăsime) 

25 g drojdie proaspătă

2 gălbenuşuri 

1 ou

150 g zahăr 

150 g unt (82% grăsime) 

½ linguriță sare

1 ou, pentru uns

fulgi de migdale, pentru decor

Încălzești 100 ml de lapte, fărâmițezi drojdia, pui o lingură de făină și lași 15 minute, la căldură. Torni maiaua într-un bol încăpător, adaugi sarea, zahărul, oul și gălbenușurile, apoi omogenizezi.

Torni restul de lapte și de făină și începi să frămânți. Adaugi untul moale, în 2 tranșe și continui să frămânți, până ce aluatul e omogen și nu se mai lipește de mâini. Îl pui în alt castron, uns cu puțin ulei, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit 2 ore și jumătate. 

Scoți aluatul din bol, îl mai frămânți 2 minute, apoi îl împarți în 3. Rulezi 3 suluri, le împletești și le pui într-o tavă de cozonac, tapetată cu hârtie de copt. Lași din nou la dospit, o oră. Ungi cozonacul cu ou bătut, presari fulgi de migdale și îl dai la cuptorul preîncălzit. Coci la 160 °C, aproximativ 45 de minute, până trece testul scobitorii.