3 rețete de cozonaci din bucătăria lumii
Mâncarea are și un rol ritualic, iar preparatele servite de Paște în diverse zone ale lumii au o însemnătate spirituală. Într-o formă sau alta, cozonacul este întâlnit în multe gastronomii. Iată 3 rețete delicioase din care poți alege dacă dorești să prepari ceva deosebit.
Tsoureki: cozonac grecesc FOTOGRAFII Shutterstock
Guguluf cu nucă (Cozonac german)
Ingrediente
10 g drojdie instant
500 g făină
1 ou
3 gălbenușuri
300 ml lapte
100 g zahăr
1 esență vanilie
80 g unt moale
1 praf de sare
Pentru umplutură:
200 g nuci măcinate
150 g zahăr pudră
2 albușuri
1 esență rom
zahăr pudră, pentru decor
Mixezi oul cu gălbenușurile, zahărul, sarea și esența de vanilie. Cerni făina într-un vas adânc, faci o adâncitură în mijloc, apoi adaugi amestecul de mai sus și drojdia. Torni laptele călduț în timp ce frămânți aluatul. După ce ai încorporat tot laptele, adaugi untul moale, treptat, și continui să frămânți, până ce aluatul e omogen și nelipicios. Îl transferi într-un castron curat, îl acoperi cu folie alimentară și-l lași la dospit până își dublează volumul.
Între timp, amesteci toate ingredientele pentru umplutură. După ce aluatul a crescut, îl scoți din bol și îl așezi pe masa de lucru presărată cu puțină făină. Întinzi o foaie dreptunghiulară și pui umplutura, apoi rulezi strâns.
Pui ruloul obținut într-o tavă de guguluf unsă cu unt și tapetată cu făină și ții din nou la dospit 30 de minute. Preîncălzești cuptorul și coci guguluful 40-45 de minute, la 170 °C. Îl lași la răcorit, îl scoți din formă și îl pudrezi cu zahăr.
Baigli cu mac (Cozonac unguresc)
Ingrediente
Pentru aluat:
500 g făină
25 g drojdie proaspătă
100 g zahăr
220 ml lapte
2 gălbenușuri
150 g unt
1 praf de sare
Pentru umplutură:
300 g semințe de mac
150 ml lapte
150 g zahăr
1 esență rom
1 ou, pentru uns
Pui într-un bol 2 linguri de lapte și drojdia, apoi dai deoparte. Combini făina și untul moale într-un bol mare, folosindu-ți mâinile. Adaugi drojdia, gălbenușurile și sarea, apoi torni laptele rămas. Amesteci până obții un aluat omogen și elastic. Îl înfășori în folie și îl dai la frigider 30 de minute.
Încălzești laptele într-o cratiță, la foc mic. Când clocotește, adaugi zahărul, semințele de mac măcinate în blender, esența de rom și amesteci bine. Dai deoparte până ce macul se umflă și crema se îngroașă.
Scoți aluatul din frigider, îl împarți în două și întinzi două foi dreptunghiulare și subțiri (6-7 mm). Pui pe fiecare umplutura de mac, lăsând o margine de 1-2 cm și rulezi strâns. Ungi baigli cu ou bătut și mai lași 10 minute, apoi îi coci în cuptorul preîncălzit la 170 °C, aproximativ 40 de minute. Îi lași la răcit înainte de a-i tăia, dar sunt mai buni a doua zi.
Citește și Cozonac tradițional cu nucă și cacao
Cozonac grecesc (Tsoureki)
Ingrediente
500 g făină albă (granulație 000)
250 ml lapte (3,5% grăsime)
25 g drojdie proaspătă
2 gălbenuşuri
1 ou
150 g zahăr
150 g unt (82% grăsime)
½ linguriță sare
1 ou, pentru uns
fulgi de migdale, pentru decor
Încălzești 100 ml de lapte, fărâmițezi drojdia, pui o lingură de făină și lași 15 minute, la căldură. Torni maiaua într-un bol încăpător, adaugi sarea, zahărul, oul și gălbenușurile, apoi omogenizezi.
Torni restul de lapte și de făină și începi să frămânți. Adaugi untul moale, în 2 tranșe și continui să frămânți, până ce aluatul e omogen și nu se mai lipește de mâini. Îl pui în alt castron, uns cu puțin ulei, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit 2 ore și jumătate.
Scoți aluatul din bol, îl mai frămânți 2 minute, apoi îl împarți în 3. Rulezi 3 suluri, le împletești și le pui într-o tavă de cozonac, tapetată cu hârtie de copt. Lași din nou la dospit, o oră. Ungi cozonacul cu ou bătut, presari fulgi de migdale și îl dai la cuptorul preîncălzit. Coci la 160 °C, aproximativ 45 de minute, până trece testul scobitorii.