Brigadeiro, prăjitura brigadierului

Desert în stil sud-american, un fel de negresă făcută din lapte condensat, cacao, unt și fulgi de ciocolată.

prajitura sud americana jpg

Ingrediente

Pentru blat

8 ouă

300 ml lapte

255 ml ulei

360 g zahăr brun

365 g făină

4 lingurițe extract de vanilie

40 g cacao

2 lingurițe praf de copt

1 linguriță bicarbonat de sodiu sare

Pentru sirop

3 linguri pudră de cacao

2 linguri zahăr

1/4 cană lapte

1/2 cană smântână grasă

1 linguriță extract de vanilie

1 linguriță coniac

Pentru umplutură

2 cutii lapte condensat

280 g ciocolată amăruie, tăiată mare

2 linguri unt

225 ml frișcă lichidă

Pentru glazură

1 cutie lapte condensat

300 g ciocolată amăruie, tăiată mare

2 linguri unt ciocolată, pentru decor

Mod de preparare

Tapetezi cu hârtie de copt 2 forme de tort și le lași deoparte.

Într-un castron, bați ouăle și le combini cu laptele, uleiul și vanilia, apoi adaugi zahărul brun și continui să amesteci. Cerni toate ingredientele uscate și le adaugi în crema de lapte, apoi le mixezi bine să nu facă cocoloașe, până obții un aluat fin. Pui aluatul în tăvile de tort și dai la cuptor aproximativ 50 de minute sau până trece testul scobitorii. Scoți și lași la răcit la temperatura camerei.

Pentru sirop, combini toate ingredientele într-o cratiță, mai puțin vanilia și coniacul și aduci la punctul de fierbere, dai de pe foc, apoi adaugi și vanilia și coniacul și lași la răcit.

Pentru umplutură, într-o oală nonaderentă, combini laptele condensat cu ciocolata și untul și lași să fiarbă la foc mic, amestecând continuu, aproximativ 10 minute. Dai de pe foc și adaugi frișca lichidă pe care o încorporezi ușor, cu o spatulă și lași la răcit la temperatura camerei.

Tai bucățile de blat pe lung astfel încât să obții 4. Așezi prima bucată de blat, pui deasupra siropul cu vanilie și coniac, apoi un rând de umplutură cu ciocolată și repeți până termini blatul. Dai tortul la congelator 30 de minute înainte de a-i pune glazura.

Pentru glazură, topești pe foc ciocolata în laptele condensat încins, amestecat cu unt. Când s-a mai răcit, scoți tortul de la congelator, torni glazura și ornezi cu ciocolată. Lași la frigider peste noapte.