Cozonac cu mac
Cozonacul cu mac este o bijuterie a patiseriei, este fraged, pufos și cu o umplutură dulce-aromată, plină de gust.

Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină
250 ml lapte
150 g zahăr
3 gălbenușuri
25 g drojdie proaspătă
25 g unt topit
coaja rasă de la 1 lămâie
25 ml ulei
coaja rasă de la 1 portocală
1 linguriță esență de rom
1 linguriță sare
1 gălbenuș bătut cu o lingură de lapte, pentru uns
Pentru umplutură
300 ml lapte
250 g mac
150 g zahăr
1 linguriță coajă rasă de lămâie
Mod de preparare
Cerni făina. Pentru maia, combini drojdia cu o linguriță de zahăr, trei linguri de lapte călduț și cu o lingură de făină. Omogenizezi amestecul și îl lași la crescut până când își dublează volumul.
Combini laptele rămas cu zahărul, coaja de lămâie, de portocală și romul. Amesteci până se topește zahărul. Freci gălbenușurile cu sarea. Faci o gropiță în făină, torni maiaua crescută și gălbenușurile, amesteci cu lingura, apoi torni în fir subțire laptele aromat și începi să frămânți cozonacul. În timpul frământării, adaugi, treptat, uleiul amestecat cu untul.
Frămânți energic, cel puțin 40 de minute, pentru ca uleiul să fie bine încorporat. Acoperi și lași la crescut, la loc cald.
Între timp, prepari umplutura. Râșnești macul. Așezi pe foc un vas cu laptele în care adaugi zahărul, macul și coaja rasă de lămâie. Amesteci și ții pe focul mic până când se îngroașă. Dai deoparte și lași la răcorit.
Ungi blatul de lucru cu puțin unt, răstorni aluatul și îl tai în două. Întinzi fiecare bucată, pui umplutura pe ele, netezești, le răsucești pe fiecare în parte, apoi le împletești. Așezi cozonacul într-o tavă tapetată și îl mai lași la crescut cel puțin 20 de minute.
Îl ungi cu gălbenușul bătut cu lapte și îl dai la cuptorul încălzit cel puțin 1 oră.