Cozonac cu mac

1365169262 0179coz jpeg

O reţetă atât de simplă, dar atât de gustoasă cum este acest cozonac cu mac rar vei mai găsi. Şi o poţi face cu orice fructe doreşti!

Ingrediente: Pentru aluat: 500g făină, 8 gălbenuşuri, 100g zahăr, 100g unt, 250ml smântână, 1 lingură coajă rasă de lămâie, 1 pliculeţ zahăr vanilat, 40 g drojdie, jumătate de linguriţă de sare

Pentru umplutură: 400g seminţe de mac, 200 ml lapte, 3 linguri cacao, 8 albuşuri, 250 g zahăr, 2 linguri rom, 100g stafide, 1 ou pentru uns

Mod de preparare: Număr porţii: 4 Timp de preparare: 120 min Dificultate: medie

Freci, într-un castron, drojdia cu zahărul până se lichefiază. Adaugi untul moale, smântâna, gălbenuşurile, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie rasă şi făina. Amesteci bine, apoi frămânţi energic până de vine un aluat omogen, nu prea tare, dar foarte elastic.

Acoperi cu un prosop şi îl laşi la crescut, în loc călduţ, până îşi dublează volumul, circa 40 de minute. Între timp, fierbi seminţele de mac, plus jumătate din cantitatea de zahăr, în lapte, până scade, apoi îl laşi să se răcească. Baţi spumă albuşurile cu zahărul rămas, adăugat treptat, pui romul, cacaua, stafidele şi seminţele de mac răcite şi amesteci uşor, prin răsturnare, până se în corporează totul în albuş.

Împarţi aluatul de cozonac două, întinzi fiecare bucată de aluat într-o foaie dreptun ghiulară, o acoperi cu ½ din umplutura de mac şi rulezi, apoi aşezi acest cozonac cu mac în tava unsă şi îl laşi la cres cut circa 10 minute. Procedezi la fel cu restul aluatului de cozonac.

Cozonac cu budinca de vanilie

Cozonac Stea de Craciun

Cozonac cu fructe glasate