Cozonac grecesc
Acest cozonac e special nu doar pentru textura lui extrem de pufoasă și elastică, ci și pentru aromele inconfundabile.

Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină
250 ml lapte
3 ouă
100 ml suc de portocale
7 g drojdie uscată
150 g zahăr
75 g unt, la temperatura camerei
1 lingură coajă rasă de portocală
1 praf de sare
Pentru umplutură
300 ml lapte
250 g mac
50 g nuci zdrobite
150 g zahăr
1 linguriță coajă rasă de lămâie
Pentru glazură
1 gălbenuș bătut cu 1 lingură de lapte
fulgi de cocos sau de migdale
Mod de preparare
Pentru aluat, torni laptele într-o crăticioară și o așezi pe focul mic împreună cu untul. Amesteci până se topește și îl lași să se răcească.
Cerni făina și pui din ea 100 de grame într-un bol. Adaugi sarea, 1 linguriță de zahăr și coaja rasă de portocală, amesteci și torni laptele răcit. Acoperi bolul și lași maiaua la crescut.
După aproximativ 1 oră, pui în maia restul de făină și de zahăr, ouăle unul câte unul, sucul de portocală și frămânți până când obții un aluat elastic. Dacă mai trebuie, mai adaugi făină. Îl lași deoparte, acoperit, într-un vas uns în prealabil cu ulei, până când își dublează volumul.
Între timp, prepari umplutura. Râșnești macul, așezi pe foc un vas cu laptele în care adaugi zahărul, macul și coaja rasă de lămâie. Amesteci și ții pe foc mic până se îngroașă. Iei de pe foc și lași la răcorit, apoi adaugi nucile.
Împarți aluatul în două. Întinzi ficare bucată de aluat cu sucitorul, pui umplutură, netezești și rulezi. Procedezi la fel cu cealaltă bucată, apoi le împletești. Așezi cozonacul într-o formă tapetată, îl ungi cu ou și presari fulgii de cocos sau de migdale.
Îl dai la cuptorul încins, în prealabil, până trece testul scobitorii.