Cozonac italian

cozonac italian jpg

Un desert încununează, întotdeauna cu succes, masa festivă de Paște, cea mai mare sărbătoare a creștinătății.

Ingrediente

500 g făină albă

200 ml lapte călduț

200 g zahăr

2 linguri miere

7 gălbenușuri

150 g unt

25 g drojdie proaspătă

1 pliculeț zahăr vanilat

150 g unt

1 praf de sare

100 g granule de ciocolată

100 g fructe confiate (stafide, nuci)

Pentru glazură

4-5 linguri zeamă de lămâie

1 albuș

150 g zahăr pudră

coaja tocată de la 1 portocală, ținută în miere

Mod de preparare

Pentru maia, combini drojdia cu jumătate din cantitatea de lapte, cu 100 g de zahăr şi 100 g de făină, le amesteci şi le laşi să crească. Separat, freci gălbenuşurile cu sarea.

Când maiaua a crescut, adaugi gălbenuşurile, 100 g de unt, 300 g de făină, restul de zahăr, vanilia şi restul de lapte. Le amesteci, mixezi bine timp de 10 minute, acoperi vasul şi laşi la crescut pentru aproximativ o oră. După expirarea timpului, încorporezi restul de făină, mierea şi untul topit. Frămânți bine, adaugi fructele şi ciocolata, apoi omogenizezi.

Întinzi hârtie de copt într-o formă specială, răstorni aluatul şi îl mai laşi la crescut încă o oră.

Dai cozonacul la cuptorul încins în prealabil, la foc potrivit, până trece testul scobitorii.

Pentru glazură, cerni zahărul pudră. Mixezi albuşul cu zahărul pus în ploaie, apoi încorporezi zeama de lămâie.

Torni glazura peste cozonacul montat pe un platou şi îl decorezi după imaginație, cu coajă de portocală sau stafide.