Crăciuniţă»

Ingrediente: 450 g stafide, 400 g fructe confiate asortate, 40 g cireşe confiate, 100 ml coniac, 225 g făină, 1/4 linguriţă sare, 1/4 linguriţă nucşoară rasă, 1/2 linguriţă scorţişoară, 4 ouă mari, 50 g migdale, 1 linguriţă melasă (sau sirop de arţar), coaja rasă de la o lămâie, coaja rasă de la o portocală, 225 g unt, 225 g zahăr
Mod de preparare:Numar porţii: 8 Timp de preparare: 4h 25 min Dificultate: medie
Tai mărunt fructele confiate şi pui stafidele în coniac, într-un vas acoperit cu capac, 12 ore. Pui melasa într-un vas scufundat în apă caldă şi-o ţii la cald. Amesteci făina cernută cu sarea, nucşoara şi scorţişoara. Freci untul spumă cu zahărul şi adaugi treptat, câte o lingură, ouăle bătute spumă în prealabil. Încorporezi făina cu mirodeniile, amestecând cu o spatulă. Adaugi fructele, migdalele curăţate şi tăiate şi melasa. La sfârşit, coaja de lămâie şi de portocală.
Torni compoziţia într-o formă unsă cu unt şi tapetată, cu diametrul de 20 cm, acoperi cu foaie de copt şi o găureşti puţin în mijloc. Astfel prăjitura nu se va arde.
Coci în cuptorul preîncălzit, la foc foarte mic, circa patru ore. Laşi 30 de minute să se răcorească prăjitura, apoi o scoţi pe un grătar. Însiropezi cu coniacul în care au stat stafidele.