Cupolă cu ciocolată

cupola jpeg

Pentru o seară magică de sărbătoare ai nevoie de familie şi de prieteni strânşi în jurul mesei. Îţi propunem această reţetă de cupolă cu ciocolată, un desert tradiţional italian.

Dificultate medie/Preparare: 4 h/1 tavă

Ingrediente:

Pentru blat

8 ouă

8 linguri zahăr

4 linguri făină

4 linguri cacao

Pentru creme

500 ml frişcă lichidă

200 g ciocolată neagră

2 portocale

1 esenţă de rom

200 ml cafea preparată îndulcită

Pentru decor

100 g frişcă

4 linguri cacao

2 linguri nucă măcinată

drajeuri pentru decor

Mod de preparare:

Baţi albuşurile spumă, adaugi zahărul şi baţi în continuare până se topeşte. Adaugi gălbenuşurile treptat, făina şi cacaua, amestecând cu o lingură de lemn de jos în sus, ca să nu se lase albuşurile. Pui compoziţia într-o formă de tort unsă şi tapetată şi o dai la cuptor pentru 45 de minute.

Pentru crema de ciocolată, încălzeşti pe foc 200 ml de frişcă lichidă, adaugi ciocolata rasă şi amesteci până se topeşte. Laşi crema de ciocolată să se răcească, apoi o mixezi ca să devină mai pufoasă. La final, adaugi cinci felii de portocală tăiate bucăţele. Baţi frişca rămasă şi o amesteci cu portocalele tăiate bucăţele. Ai obţinut a doua cremă.

Tai blatul de tort în trei părţi: o parte o laşi întreagă, dintr-o parte tai de jur-împrejur 1 cm de margine, iar din al treilea blat tai 3 cm de margine.

Într-un bol tapetat cu folie de plastic, pui partea de blat nedecupată şi o însiropezi cu cafea amestecată cu esenţa de rom. Întinzi toată crema de frişcă, apoi aşezi a doua parte de blat (1 cm tăiat) însiropată. Pui jumătate din crema de ciocolată şi acoperi cu cea mai mică parte de blat însiropată.

Pui restul de cremă de ciocolată şi dai tortul la frigider până a doua zi. Îl răstorni pe un platou şi îl îmbraci în frişcă, îl pudrezi cu cacao şi cu nuca măcinată şi îl decorezi cu bănuţi de ciocolată.