Plăcintă cu nuci și prune

Plăcinta cu nuci și prune este un desert delicios, care combină textura crocantă a nucilor cu aroma dulce-acrișoară a prunelor. Este o rețetă populară în multe culturi, ideală pentru sezonul de toamnă.

placinta cu nuci si prune jpg

Ingrediente

Pentru aluat

350 g făină

1 ou

1 lingură zahăr

7 g drojdie proaspătă

2 linguri ulei

2 linguri lapte

150 g iaurt grecesc

1 praf de sare

Pentru umplutură

250 g nuci coapte și curățate de coji

500 g prune

6 linguri zahăr

3 linguri amidon

1/2 linguriță scorțișoară

Mod de preparare

Pentru aluat, amesteci drojdia proaspătă cu zahărul, 2 linguri de făină și cu laptele și lași la crescut câteva minute.

Într-un castron, cerni făina rămasă cu sarea, faci o gropiță în centru și pui iaurtul, oul, uleiul și drojdia. Frămânți până când obții un aluat moale pe care îl acoperi și îl lași să dospească.

Speli prunele, le tai jumătăți și le cureți de sâmburi, apoi le pui într-un castron și adaugi zahărul, scorțișoara și amidonul. Amesteci pentru a le acoperi uniform.

Tai aluatul în două bucăți. Dai bla tul de lucru cu făină și le întinzi. Pe una dintre ele o așezi într-o tavă rotundă, tapetată și presari peste ea 200 g de nuci măcinate, pe restul le păstrezi pentru decorat plăcinta, pui prunele și acoperi cu cealaltă foaie. Apeși bine marginile, așezi pe deasupra restul de nuci, o înțepi din loc în loc și o dai la cuptorul încins până se rumenește.