Plăcintă cu nuci și prune
Plăcinta cu nuci și prune este un desert delicios, care combină textura crocantă a nucilor cu aroma dulce-acrișoară a prunelor. Este o rețetă populară în multe culturi, ideală pentru sezonul de toamnă.
Ingrediente
Pentru aluat
350 g făină
1 ou
1 lingură zahăr
7 g drojdie proaspătă
2 linguri ulei
2 linguri lapte
150 g iaurt grecesc
1 praf de sare
Pentru umplutură
250 g nuci coapte și curățate de coji
500 g prune
6 linguri zahăr
3 linguri amidon
1/2 linguriță scorțișoară
Mod de preparare
Pentru aluat, amesteci drojdia proaspătă cu zahărul, 2 linguri de făină și cu laptele și lași la crescut câteva minute.
Într-un castron, cerni făina rămasă cu sarea, faci o gropiță în centru și pui iaurtul, oul, uleiul și drojdia. Frămânți până când obții un aluat moale pe care îl acoperi și îl lași să dospească.
Speli prunele, le tai jumătăți și le cureți de sâmburi, apoi le pui într-un castron și adaugi zahărul, scorțișoara și amidonul. Amesteci pentru a le acoperi uniform.
Tai aluatul în două bucăți. Dai bla tul de lucru cu făină și le întinzi. Pe una dintre ele o așezi într-o tavă rotundă, tapetată și presari peste ea 200 g de nuci măcinate, pe restul le păstrezi pentru decorat plăcinta, pui prunele și acoperi cu cealaltă foaie. Apeși bine marginile, așezi pe deasupra restul de nuci, o înțepi din loc în loc și o dai la cuptorul încins până se rumenește.