Portocalopita

Portokalipita jpg

Astăzi vă arătăm cum puteți face o prăjitură grecească care este foarte gustoasă și se prepară ușor.

Ingrediente

1 pachet foi de plăcintă

200 g zahăr pudră

4 ouă

coaja rasă de la 2 portocale, plus 1/2 portocală, tăiată în felii subțiri

1 linguriță extract de vanilie

250 ml ulei de măsline

250 g iaurt grecesc

2 lingurițe praf de copt

1 praf de sare

Pentru sirop

220 g zahăr pudră

375 ml apă

sucul de la 2 portocale

scorțișoară, după gust

Mod de preparare portokalipita

Ungi baza și lateralele unei tăvi de ceramică sau nonaderentă și tapetezi de trei ori cu hârtie de copt. Întinzi foile de plăcintă și încrețești lejer fiecare foaie apoi le așezi una lângă alta. Le lași în cuptor o oră. Întorci cu grijă foile și le mai coci încă 20 de minute sau până se usucă complet. Spargi foile de plăcintă crocante în bucăți mici într-un castron și pui deoparte.

Mixezi zahărul și ouăle 10 minute, până când își dublează volumul. Adaugi coaja de portocală, vanilia, uleiul de măsline, iaurtul și praful de copt și continui să mixezi până când se omogenizează. Încorporezi aluatul de patiserie crocant până se integrează bine, pui amestecul în tava pregătită și acoperi cu felii de portocale. Coci o oră sau până când trece testul scobitorii.

Între timp, pui ingredientele pentru sirop într-o oală cu 375 ml de apă, la foc mare și amesteci până când zahărul se dizolvă. Aduci la fierbere și lași 5 minute sau până când se îngroașă ușor. Dai deoparte la răcit.

Scoți prăjitura din cuptor. Faci găuri în ea cu o țepușă și torni siropul. Lași deoparte o oră pentru a se absorbi bine. Ornezi cu felii de portocală.