Profiterol cu caramel

profiterol jpeg

Ţi-e dor de gustul profiterolului pe care îl savurai cu atâta plăcere în copilărie? Retrăieşte această amintire şi bucură-te de gustul lui autentic. Iată cea mai bună reţetă de profiterol cu caramel.

Pregătire: 1 h 30’

Grad de dificultate: mediu

Porţii: 10

Ingrediente

Pentru gogoşi

½ pahar de ulei de floarea soarelui 1 pahar apă 1 praf de sare 1 pahar făină 4 ouă

Pentru cremă

2 ouă

2 linguri făină (sau amidon de porumb)

400 ml lapte dulce

200 g zahăr

½ baton de vanilie

60 g unt

Pentru caramel

200 g zahăr

10 g unt

1 linguriţă coniac

Preparare

Amesteci uleiul, apa şi un praf de sare într-o cratiţă pe foc. Când începe să clocotească, torni toată făina şi amesteci energic cu un tel ca să nu se formeze cocoloaşe. Iei vasul de pe foc şi, după ce se răcoreşte puţin, adaugi pe rând ouăle întregi, amestecând bine până se încorporează perfect, înainte de a‑l adăuga pe următorul. Compoziţia trebuie să fie cremoasă, dar destul de consistentă. Torni cu linguriţa (sau cu un poş), gogoşele din aluat, într-o formă unsă şi le coci,

la foc potrivit, circa 35 de minute, până se rumenesc uşor deasupra. Stingi focul şi le laşi să se răcească în cuptor.

Pentru cremă, baţi ouăle cu zahărul, făina şi vanilia tăiată mărunt (sau esenţa de vanilie). Adaugi laptele treptat, bătând cu telul ca să nu se facă cocoloaşe. Laşi compoziţia să fiarbă, amestecând permanent, până se îngroaşă. Iei vasul deoparte şi amesteci în continuare până se răcoreşte. Adaugi untul şi freci bine până se încorporează, şi crema devine fină.

Umpli gogoşile (pe care le-ai tăiat pe jumătate, dar nu complet, ca să se mai ţină) cu crema de vanilie. Separat, topeşti zahărul într-o tigaie neaderentă până capătă o culoare aurie. Adaugi untul şi coniacul, amesteci bine şi dai tigaia la o parte de pe foc. Torni puţin caramel peste gogoşile umplute. Decorezi după imaginaţie. Serveşti câte 2-3 „biluţe” la porţie.