Stollen cu fructe uscate

stolen jpeg

Deserturile sunt bucuria celor mici de Crăciun, dar nici cei mari nu pot rezista aromelor inconfundabile care umplu casa. Vă prezentăm o reţetă de Stollen, un cozonac tradiţional din Germania.

Dificultate mare/Preparare: 2,5 h/ 1 Stollen

Ingrediente

500 g făină

150 ml lapte

25 g drojdie proaspătă

100 g zahăr

100 g coajă de portocale confiată

200 g stafide

50 ml rom

200 g unt

1 praf de sare

1 praf de nucşoară

100 g migdale curăţate şi tocate

100 g zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Încălzeşti laptele, pui făina într-un bol şi faci o gropiţă în mijloc. Fărâmiţezi drojdia, o pui în făină şi presari două linguriţe de zahăr. Torni 1/4 din lapte peste drojdie şi faci maiaua. Laşi la dospit 20 de minute. Toci mărunt coaja de portocală confiată, stafidele le stropeşti cu rom şi încălzeşti 150 g unt.

Amesteci untul, coaja de portocală confiată, sarea, restul de zahăr, migdalele, stafidele cu rom, praful de nucşoară, laptele cu maiaua şi cu restul de făină din bol. Frămânţi până când aluatul începe să se desprindă de pe marginile bolului. Laşi 30 de minute la dospit.

Presari făină pe o planşetă şi întinzi aluatul. Formezi un dreptunghi de 30 x 35 cm. Cam 1/3 din latura mare o ridici şi o pui peste celelalte 2/3. Îl aşezi pe o tavă acoperită cu hârtie de copt şi laşi să mai dospească 20 de minute.

Laşi la cuptor 40-50 de minute. Topeşti restul de unt, ungi cozonacul cald şi presari puţin zahăr pudră. Îl laşi să se răcească şi apoi pudrezi bine cu zahăr.