Stollen cu fructe uscate
Deserturile sunt bucuria celor mici de Crăciun, dar nici cei mari nu pot rezista aromelor inconfundabile care umplu casa. Vă prezentăm o reţetă de Stollen, un cozonac tradiţional din Germania.
Dificultate mare/Preparare: 2,5 h/ 1 Stollen
Ingrediente
500 g făină
150 ml lapte
25 g drojdie proaspătă
100 g zahăr
100 g coajă de portocale confiată
200 g stafide
50 ml rom
200 g unt
1 praf de sare
1 praf de nucşoară
100 g migdale curăţate şi tocate
100 g zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Încălzeşti laptele, pui făina într-un bol şi faci o gropiţă în mijloc. Fărâmiţezi drojdia, o pui în făină şi presari două linguriţe de zahăr. Torni 1/4 din lapte peste drojdie şi faci maiaua. Laşi la dospit 20 de minute. Toci mărunt coaja de portocală confiată, stafidele le stropeşti cu rom şi încălzeşti 150 g unt.
Amesteci untul, coaja de portocală confiată, sarea, restul de zahăr, migdalele, stafidele cu rom, praful de nucşoară, laptele cu maiaua şi cu restul de făină din bol. Frămânţi până când aluatul începe să se desprindă de pe marginile bolului. Laşi 30 de minute la dospit.
Presari făină pe o planşetă şi întinzi aluatul. Formezi un dreptunghi de 30 x 35 cm. Cam 1/3 din latura mare o ridici şi o pui peste celelalte 2/3. Îl aşezi pe o tavă acoperită cu hârtie de copt şi laşi să mai dospească 20 de minute.
Laşi la cuptor 40-50 de minute. Topeşti restul de unt, ungi cozonacul cald şi presari puţin zahăr pudră. Îl laşi să se răcească şi apoi pudrezi bine cu zahăr.