Tartă cu brânză și gem de smochine

tarta cu smochine jpg

Ai chef de ceva dulce şi nu ştii ce să găteşti îţi propunem să încerci această reţetă de tartă cu brânză și gem de smochine.

Ingrediente

Pentru blat:

210 g făină

1 praf de sare

1 ou

110 g unt

25 g zahăr

Pentru cremă:

50 g zahăr

2 ouă

esență de vanilie, după gust

zeama de la 1 lămâie

100 g smântână

200 g brânză de vaci

250 g gem de smochine

Mod de preparare

Amesteci într-un vas făina cernută cu sarea, iar separat mixezi untul lăsat la temperatura camerei cu zahărul, apoi adaugi oul bătut și mixezi în continuare pentru încorporare. La final, adaugi făina, rezultând un aluat pe care îl frămânți bine și apoi îl lași 20 de minute la frigider, în folie alimentară.

Scoți aluatul și tai o bucată mai mică din el pentru a face decorul de deasupra, iar pe restul îl întinzi și îl așezi într-o formă de tartă unsă cu unt. Pui hârtie de copt peste el, presari boabe de orez sau de fasole ca să nu se ridice și dai la cuptor până se rumenește. Când este gata, îndepărtezi hârtia și lași la răcit.

Mixezi brânza de vaci până devine o cremă pufoasă, adaugi zahărul și continui să amesteci până se topește. Încorporezi ouăle, smântâna, esența de vanilie, zeama de lămâie până obții o consistență moale și pufoasă.

Torni crema peste blatul copt, deasupra pui gemul de smochine și uniformizezi cu o spatulă. Întinzi aluatul păstrat și faci fâșii înguste pe care le așezi după bunul plac peste gem și dai la cuptor încă 30 de minute.