Tort raw-vegan

Îţi propunem o reţetă cu care să-ţi îndulceşti apropiaţii la sfârşitul săptămânii.
Pentru crustă
1 cană migdale
1 praf de sare
1 cană curmale fără sâmburi
Pentru umplutură
4 căni caju, înmuiate peste noapte și scurse
1 cană afine, proaspete sau decongelate
zeama de la 1 lămâie
½ cană sirop de arțar sau alt îndulcitor natural
½ cană ulei de cocos topit
extract de vanilie
mentă proaspătă
Mod de preparare
Macini migdalele într-un robot până când obții o textură fină. Adaugi curmalele și sarea și mixezi până când se formează un amestec lipicios. Într-o tavă de tort în care ai întins hârtie de copt, presari crusta uniform în partea inferioară și dai 30 de minute la frigider pentru a se întări.
Între timp, pregătești crema de caju: în același robot de bucătărie, pui 2 căni cu nuci caju scurse, zeama de lămâie, jumătate din cantitatea de îndulcitor, ¼ cană de ulei de cocos și extractul de vanilie. Procesezi până obții o cremă fină.
Pentru crema de afine, procesezi nucile caju rămase cu uleiul de cocos, afinele, restul de sirop de arțar, până când obții o pastă cremoasă.
Torni crema de caju deasupra crustei, netezești cu o spatulă, apoi așezi crema de afine. Decorezi cu afine proaspete și frunze de mentă. Dai tortul la frigider cel puțin 6 ore sau peste noapte, până se încheagă.