Prăjitură însiropată cu cafea
Cristina Ivașcu, București, ne-a trimis această reţetă delicioasă! Şi tu ne poţi trimite reţeta ta preferată la adresa retete@click.ro!
Ingrediente
Pentru blat:
6-7 ouă
120 g zahăr
120 g făină
100 g nucă măcinată
2 cești cafea, puțin îndulcită
1 plic praf copt
unt, pentru uns tava
Pentru cremă:
200 g unt, la temperatura camerei
200 g zahăr
2 albușuri
5 linguri nucă măcinată
5 linguri zahăr
Pentru blat, amesteci făina cu praful de copt. Separi albușurile de gălbenușuri, bați spumă albușurile cu zahărul, apoi adaugi, în ploaie, lingură cu lingură, amestecul cu făină, nucile și gălbenușurile, unul câte unul. Răstorni blatul într-o tavă unsă cu unt și îl dai la cuptorul încins până trece testul scobitorii, apoi îl lași la răcit.
Pentru cremă, separi albușurile de gălbenușuri. Caramelizezi nuca împreună cu cele cinci linguri de zahăr, o dai deoparte, apoi o pisezi. Freci untul moale cu zahărul, adaugi albușurile bătute spumă și nuca pisată. Omogenizezi.
Însiropezi blatul cu cele două cești de cafea, apoi întinzi crema, nivelezi și decorezi prăjitura după preferință.