Pogăcele
Din untura păstrată în cămară poţi face pogăcele aromate si fragede.
Ingrediente pentru pogăcele
350 g făină
10 g drojdie instant
100 g jumări
100 g untură
2 ouă
100 ml lapte
1 linguriță sare
½ linguriță piper
semințe de chimen și susan, pentru decor
Cum prepari pogăcele
Dai jumările prin mașina de tocat. Într-un bol, pui untura la temperatura camerei, laptele, un ou și jumările. Condimentezi cu sare și piper, amesteci, apoi cerni făina, presari drojdia instant și omogenizezi. Formezi o bilă, o pui într-un vas curat, o acoperi cu folie alimentară și o lași la dospit în frigider 2 ore.
Pe masa presărată cu făină, întinzi o foaie de un centimetru grosime. Cu un pahar sau cu un inel de inox cu diametrul de 4-5 cm decupezi cercuri și le așezi în tăvi cu hârtie de copt. Din restul de aluat, întinzi altă foaie și repeți operațiunea.
Lași pogăcelele la crescut încă o jumătate de oră, le ungi cu oul rămas și presari semințe de chimen sau de susan, după preferință. Dai tăvile la cuptorul preîncălzit la 190°C și coci pogăcelele 20-25 de minute, până ce se rumenesc.