Tuslama

tuslama jpg

Multe preparate gustoase s-au „pierdut“ de-a lungul vremii sau se mai fac doar în zone restrânse. Foarte populară în cârciumile din Muntenia, până în anii ’40 tuslamaua era chiar mai cerută decât ciorba de burtă, fiind considerată o mâncare bogată, moşierească.

Ingrediente pentru tuslama

2 kg burtă proaspătă de vită

1 kg oase de vită (cu măduvă)

2 cepe

2 morcovi

1 rădăcină mică țelină

1 păstârnac mic

300 g iaurt gras

sare

oțet alb

1 căpățână usturoi

Cum faci tuslama

Speli bine burta de vită, apoi o lași o oră în apă rece, în care ai pus 2-3 linguri de oțet. O clătești din nou în câteva ape, speli bine și oasele și le pui la fiert împreună, într-o oală mare cu 5-6 l de apă.

Iei spuma formată cu o paletă, apoi lași burta la fiert, sub capac, 3 ore, la foc mediu. Cureți toate legumele, le speli și le pui întregi în oală. Condimentezi cu sare și fierbi până ce burta este foarte bine pătrunsă și moale, aproximativ o oră. Strecori zeama și pui jumătate din cantitate în alt vas, la fiert, la foc mic. O lași până ce scade și se îngroașă ca o cremă (trebuie să obții 250-300 ml).

Tai burta mărunt și o pui într-un bol pe care îl ții pe baie de aburi, pentru ca burta să rămână fierbinte. Cureți usturoiul, îl zdrobești, apoi îl amesteci cu iaurtul, supa caldă și cu oțet, după gust. Torni sosul peste burtă și servești tuslamaua cu ardei iute.