Pâine festivă

paine festiva jpg

Cristina Nicoleta Balsanu, Slatina, ne-a trimis această reţetă delicioasă! Şi tu ne poţi trimite reţeta ta preferată la adresa retete@click.ro!.

Ingrediente

1.100 g făină

2 linguri ulei

250 ml apă călduță

250 ml lapte călduț

2 lingurițe sare

3 ouă

3 lingurițe zahăr

20 g drojdie proaspătă

1 gălbenuș, pentru uns

2 linguri lapte, pentru uns

semințe de susan, pentru decor

Mod de preparare

Omogenizezi drojdia cu o linguriță de zahăr până se lichefiază și amesteci bine cu 2 linguri de făină și 3 linguri de lapte. Lași maiaua obținută la loc cald, 10 minute. Într-un vas mare, pui restul de făină cernută, maiaua de drojdie activată, adaugi restul de lapte și apa călduță, ouăle bătute puțin înainte, zahărul rămas, sarea și cele 2 linguri de ulei. Frămânți bine până devine un aluat elastic și nu se lipește de mâini.

Ungi un bol curat cu puțin ulei și pui aluatul la crescut o oră sau până își dublează volumul. După ce a crescut, pui aluatul pe o planșă de lucru presărată cu puțină făină și îl împarți în 5, după cum urmează: 2 părți a câte 440 g fiecare și 3 părți a câte 290 g.

După ce împarți aluatul, dai fiecărei părți forma rotundă și o mai lași la odihnit încă 5 minute, acoperită cu folie alimentară.

Presari puțină făină pe blatul de lucru și întinzi prima minge de 440 g până se formează un dreptunghi cu dimensiunile 18/55 cm. Ungi foaia cu ulei și o rulezi foarte strâns, pe lungime. Apoi tai ruloul oblic, în bucăți de 2 cm. Așezi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, unsă cu ulei bucățile de aluat tăiate oblic, cât mai strâns. Procedezi la fel cu a doua minge de 440 g și formezi un nou rând în tava cu bucățile așezate în sens invers.

Iei o minge de 290 g și întinzi un dreptunghi de 18/45 cm, îl ungi cu ulei, îl rulezi strâns și-l dai deoparte. Iei a doua minge de 290 g și formezi un alt dreptunghi de 18/45 cm. În mijloc, formezi niște crestături de 2 cm, pe lungime. Presari făină și împletești (prin prima tăietură o tragi pe următoarea și tot așa până la final), apoi o suprapui peste ruloul format anterior, după ce îl ungi cu ulei, astfel încât împletitura să îmbrace frumos ruloul. Decupezi marginile rămase și formezi un alt rând în tavă, în formă de cerc. Marginile rămase le vom utiliza la flori.

Din ultima minge, pregătești centrul pâinii. Frămânți puțin aluatul, îi dai formă rotundă și îl așezi în centrul tăvii. Din aluatul rămas, formezi flori și decorații după dorință și pricepere. Lași pâinea la crescut aproximativ 15 minute, după care o ungi cu oul bătut și presari semințele de susan. O coci la 170 de grade Celsius, 45 de minute, în cuptorul preîncălzit. După ce s-a copt, la final, o ungi cu puțină apă și o lași 10 minute sub un prosop curat.