Brioşe sărate

briose sarate jpeg

Cine vrea, poate adăuga la această reţetă un ardei iute. Ardeiul iute face parte din alimentaţia populaţiilor din America de Sud de cel puţin 9.500 de ani. Cristofor Columb este cel care l-a dezvăluit Europei, aducând câteva varietăţi de ardei la curtea Portugaliei. Prin intermediul negustorilor portughezi, planta a fost răspândită pe larg şi în ţările asiatice.

Ingrediente (12-13 brioşe)

370 g făină 270 ml lapte 70 ml ulei 2-3 ouă 40 g drojdie 80 g caşcaval 150 g costiţă afumată 1 ou, pentru uns 1 roşie sare

Mod de preparare

Dizolvi drojdia în laptele călduţ (păstrezi o lingură din el), apoi adaugi, pe rând, ulei, un praf de sare şi ouăle. Continui cu făina, pusă treptat, şi amesteci bine. Pui acum şi bucăţelele de costiţă şi caşcavalul ras, apoi roşia curăţată de seminţe şi tăiată cubuleţe.

Tapetezi formele de brioşe cu hârtie specială de copt, torni în ele compoziţia (doar trei sferturi, ca să aibă loc să crească) şi le dai la cuptorul încins 10-15 minute, la foc potrivit. Le scoţi, le ungi cu un amestec făcut din ou şi lingura de lapte păstrată şi le mai laşi la cuptor până se rumenesc frumos. Serveşti fie calde, fie reci.