Cozonac cu gem, reţeta rapidă

cozonac cu gem jpeg

La masa de Paşti a românilor cozonacul este aproape nelipsit, o bucurie oferită celor dragi. Încearcă o reţetă cu gem, de sărbătoare.

De ce ai nevoie pentru a pregăti cozonac cu gem

Pentru aluat

1 kg făină

150 g unt

150 g zahar

5 ouă

500 ml lapte

2 cuburi drojdie proaspătă

coaja rasă de la 1 lămâie

1 praf de sare

esenţă de vanilie, după gust

Pentru umplutură

400 g nucă măcinată

400 g gem

50 ml esenţă rom

Pentru uns

2 ouă

ulei

Cum pregăteşti cozonacul cu gem

Într-un bol, amesteci făina şi sarea. Topeşti drojdia în puţin lapte călduţ şi baţi ouăle separat cu zahărul. Amesteci toate ingredientele împreună cu restul de lapte şi untul topit, apoi răcit. Frămânţi până obţii un aluat nelipicios. Laşi la dospit, aproximativ 20 de minute.

Împarţi aluatul în 4-5 bucăţi potrivite, pe care le modelezi cu puţin ulei. Pregăteşti umplutura combinând toate ingredientele necesare. Pui compoziţia de gem în aluat, rulezi, apoi aşezi cozonacii în tăvi speciale. Îi ungi cu ouăle bătute şi puţin ulei. Dai la copt, la foc mediu, aproximativ 30-35 de minute. Serveşti după ce s-au răcit puţin.

Sursa foto https://homemadewithmess.wordpress.com