Cozonac cu gem, reţeta rapidă

La masa de Paşti a românilor cozonacul este aproape nelipsit, o bucurie oferită celor dragi. Încearcă o reţetă cu gem, de sărbătoare.
De ce ai nevoie pentru a pregăti cozonac cu gem
Pentru aluat
1 kg făină
150 g unt
150 g zahar
5 ouă
500 ml lapte
2 cuburi drojdie proaspătă
coaja rasă de la 1 lămâie
1 praf de sare
esenţă de vanilie, după gust
Pentru umplutură
400 g nucă măcinată
400 g gem
50 ml esenţă rom
Pentru uns
2 ouă
ulei
Cum pregăteşti cozonacul cu gem
Într-un bol, amesteci făina şi sarea. Topeşti drojdia în puţin lapte călduţ şi baţi ouăle separat cu zahărul. Amesteci toate ingredientele împreună cu restul de lapte şi untul topit, apoi răcit. Frămânţi până obţii un aluat nelipicios. Laşi la dospit, aproximativ 20 de minute.
Împarţi aluatul în 4-5 bucăţi potrivite, pe care le modelezi cu puţin ulei. Pregăteşti umplutura combinând toate ingredientele necesare. Pui compoziţia de gem în aluat, rulezi, apoi aşezi cozonacii în tăvi speciale. Îi ungi cu ouăle bătute şi puţin ulei. Dai la copt, la foc mediu, aproximativ 30-35 de minute. Serveşti după ce s-au răcit puţin.
Sursa foto https://homemadewithmess.wordpress.com