Profiterol

Chocolate Choux Pastries jpeg

Profiterolul este unul dintre cele mai rafinate deserturi franţuzeşti, aşadar ai cel mai bun motiv ca să-l prepari de sărbătorile de iarnă.

De ce ai nevoie pentru profiterol

Pentru aluat:

200 g făină 100 g unt 4 ouă 250 ml apă Pentru cremă: 400 ml lapte 200 g zahăr 3 gălbenuşuri 2 linguri făină 100 g unt 1 praf sare Pentru decor: 200 g ciocolată neagră topită

Cum se prepară profiterolul

Ai nevoie de două cratiţe, una mai mare şi alta mai mică. În cea mare torni apă şi o pui pe foc. Deasupra, pe baie de aburi, aşezi cealaltă cratiţă în care torni 250 ml de apă şi untul tăiat cubuleţe. Când apa din cratiţa de dedesubt începe să fiarbă, adaugi făina şi începi să baţi amestecul cu mixerul până obţii o compoziţie omogenă. Opreşti focul, iei cratiţa mică de pe cea mare, o laşi să se răcească 5 minute, apoi adaugi ouăle, unul câte unul şi continui să baţi cu mixerul.

Cu ajutorul unei linguri înmuiate în apă formezi biluţe din aluat pe care le aranjezi pe o tavă cu hârtie de copt. Le coci 30 de minute, la 200 °C.

Pentru cremă, amesteci zahărul cu făina. Adaugi gălbenuşurile şi amesteci bine. Torni laptele fierbinte, în fir subţire, amestecând continuu. Pui crema la foc mic până se îngroaşă. La final, încorporezi untul.

Când coşuleţele de profiterol sunt gata, le decupezi şi le umpli cu cremă. Le acoperi şi le decorezi căpăcelul cu ciocolata neagră.